Published On: Sri, lis 13th, 2021

Šef Hrvatskog narodnog sabora u BiH: Trebamo napraviti sustav po uzoru na Švicarsku

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je kako Bosni i Hercegovini prijeti raspad ukoliko se izmjenama izbornog zakona dodatno naruši ravnopravnost konstitutivnih naroda pri biranju najvažnijih pozicija u državi.

U BiH se godinama bezuspješno pokušava postići dogovor o izbornoj reformi kojom bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava kojima bi se omogućilo i predstavnicima manjina da se kandidiraju u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda te odluka ustavnoga suda koju je upravo podnio Božo Ljubić o jamčenju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Posebni američki izaslanik za Balkan Matthew Palmer ovoga je mjeseca potaknuo nove razgovore s lokalnim političarima o izmjenama izbornog zakona, no nije bilo nikakva napretka.

“Važno je očuvati balans između Hrvata, Bošnjaka i Srba”

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Ljubić u razgovoru za državnu, Bosanskohercegovačku radioteleviziju (BHRT) istaknuo je kako je u izbornoj reformi važno očuvati balans između triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba.

“Najveći bi problem izazvalo kada bi odluke Europskog suda za ljudska prava proveli na način da narušimo ionako načeti međunacionalni balans. To bi vodilo BiH daljnjoj destabilizaciji. Izlaz iz te destabilizacije može samo biti dogovor ili pak razlaz”, rekao je Ljubić.

Pritom je dodao kako je raspad BiH trenutačno malo vjerojatan zbog uloge međunarodne zajednice u BiH i dodao kako je jedina alternativa dogovor.

“Rješenje po uzoru na Švicarsku ili Belgiju”

Po njegovu mišljenju smjer izbornih i reformi političkog sustava u BiH mogao bi biti na tragu rješenja koja postoje u Europi.

“BiH je država tri konstitutivna naroda i na tom načelu treba tražiti rješenje, po uzoru na razvijene države poput Švicarske ili Belgije”, ocijenio je.

Po njegovim riječima nedopustivo je da Bošnjaci nastave preglasavati Hrvate s biranjem hrvatskog člana BiH Predsjedništva te izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

guest
nije obvezno
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x