Published On: Čet, ožu 31st, 2022

Šef francuske obavještajne službe smijenjen jer nije predvidio rat Rusije protiv Ukrajine

Šef francuske vojne obavještajne službe, general Eric Vidaud, gubi posao nakon što nije predvidio ruski napad na Ukrajinu, kažu izvještaji.

Sedam mjeseci nakon što je preuzeo tu dužnost, u jednom izvješću se navodi da je okrivljen za “nepotpune brifinge” i “nedovoljnu upoznatost s predmetom”.

SAD su ispravno procijenile da Rusija planira invaziju velikih razmjera, dok je Francuska zaključila da je to malo vjerojatno.

Za to je francuski vojni načelnik okrivio generala Vidauda, rekao je izvor, prenosi BBC.

Međutim, vojni izvor je agenciji AFP rekao da je njegov posao bio da pruži “vojne obavještajne podatke o operacijama, a ne o namjerama”. Kako je služba generala Vidauda zaključila da Rusija ima sredstva za invaziju Ukrajine, izvor je rekao da “ono što se dogodilo dokazuje da je u pravu”.

Početkom ožujka, šef francuskih oružanih snaga, general Thierry Burkhard, priznao je da francuska obavještajna služba nije bila na nivou informiranost SAD-a ili Velike Britanije, koje su objavile informacije da bi izvršile pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Amerikanci su rekli da će Rusi napasti, bili su u pravu – rekao je on za list Le Monde.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
1 mjesec prije

Džaba smijeniše čovjeka! Kako je on (obavještajna služba) mogao znati da će Rusi pokrenuti specijalnu vojnu operaciju? Kako su navalili bili na Rusiju, mogao je samo da pretpostavi da taj bezobrazni pritisak ne može ostati bez reakcije, ali dobro…

Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
1 mjesec prije

Vidoviti Milan je slobodan.

TTTMujo
TTTMujo
1 mjesec prije

Pa ovaj je Dojčland men…ćisti saboter kojeg je postavio Makarone po nalogu Dojčland BND-a