Published On: Sri, lis 6th, 2021

Šef Fine je posao čišćenja Fine dao obitelji svog kuma

FINA je unosan višemilijunski posao čišćenja svojih poslovnica dala tvrtki osnovanoj prije koju godinu, a u vlasništvu je obitelji kuma Dražena Čovića, direktora uprave Fine.

O Čovićevom kumu, vukovarskom ugostitelju Draganu Mlakiću, već smo pisali. Nedavno smo otkrili da mu Fond za obnovu Vukovara, u čijem nadzornom odboru sjedi Čović, uporno svake godine obnavlja restoran iz sredstava za razvojne projekte grada. Fina tamo odlazi na team-buildinge i troši na reprezentaciju, no odbijaju nam dati informaciju u kolikim je iznosima riječ.

Fina odbija reći koliko tvrtku povezanu sa svojim šefom plaća da joj čisti prostorije

Dok smo pisali članke o sedam uhljeba koje smo našli u vrhu Fine, iz njene uprave dobivali smo kakve-takve odgovore, ali kad god bismo spomenuli Betonicu, tvrtku koja čisti prostore, ta pitanja bi glasnogovorništvo samo preskočilo.

Iz uprave Fine odbijaju davati bilo kakve podatke vezane za poslovanje s tvrtkama obitelji Čovićevog kuma, a ne žele reći ni koliko im godišnje isplaćuju za te usluge. No mi smo ipak uspjeli nešto izvući.

Ključno u ovoj priči jest da je Fina 2009. godine osnovala tvrtku Fina Gotovinski servisi, odnosno Fina GS. Ona se bavi prijevozom novca. Ima 760 zaposlenih i podružnice s direktorima diljem Hrvatske. Pisali smo već da je u Fini GS uhljebljena žena koja se spominjala u aferi Mirogoj (sestra Patrika Šegote, uhićenog direktora zagrebačkih groblja).

Ove godine je Fina osnovala firmu specijaliziranu za čišćenje poslovnih prostora, ali ona ne čisti

U siječnju ove godine direktor uprave Fine Dražen Čović, čovjek koji je predsjednik nadzornog odbora Fina GS-a, unutar te tvrtke osnovao je tvrtku specijaliziranu za čišćenje poslovnih prostora, a zove se Fina gotovinski servisi usluge. Ili kraće, Fina GS usluge.

No umjesto da Fina GS usluge, kako biste pretpostavili, čisti brojne poslovnice Fine diljem Hrvatske, ona je radije za taj posao angažirala vukovarsku tvrtku Betonica, koja je u vlasništvu Marija Krnjića, čovjeka koji je oženio kćer kuma šefa Fine. Dakle, kćer Čovićevog kuma.

Da ne bi bilo zabune je li taj Krnjić povezan sa Čovićem, kao potvrdu prilažemo to da je druga Krnjićeva tvrtka, Betonica Posredovanje, registrirana upravo na obiteljskoj kući Dražena Mlakića.

Tvrtka kojoj su dali posao čišćenja osnovana je malo prije nego što je Čović postao šef Fine

Betonica s kojom Finine tvrtke neposredno i bez javnog natječaja posluju osnovana je uoči Čovićevog dolaska na čelo Fine. S 2015. na 2016. godinu.

Tvrtku Fina GS usluge, državnu firmu registriranu za čišćenje, upitali smo koliko su do sada isplatili privatnoj tvrtki registriranoj za čišćenje da čisti njihove prostorije. Nisu odgovorili.

Znate da u Upravi Fine već tradicionalno šute. Bez obzira na to koliko puta pošaljemo upite. Eventualno napišu da oni nemaju ništa s Finom GS ni s Finom GS usluge. Iako su im osnivači. I Dražen Čović sjedi u nadzornim odborima obje tvrtke.

Betonicu je obilno darivao i Fond za obnovu Vukovara, u kojem opet sjedi direktor Fine

Zanimljivo je da se ovaj kumsko-poslovni odnos ne provlači samo kroz Finu i tvrtke Betonica i Vrške nego i kroz Fond za obnovu Vukovara. Čović je ondje u nadzornom odboru, a spomenute firme izdašno su darivane iz proračuna Fonda.

Pisali smo već da je za obnovu svog restorana iz budžeta predviđenog za razvijanje projekata kum Mlakić godinama povlačio sredstva.

A sad vidimo da je i tvrtka njegovog zeta također bila uspješna.

Iako je Betonica osnovana 2015./2016. godine, već je sad lider na tržištu, budući da ima mnogo sklopljenih poslova s državnim firmama, agencijama i jedinicama lokalne samouprave. Poslovanje joj rapidno raste.

Na internetu se mogu pronaći oglasi u kojima Betonica traži radnike za čišćenje Fine

Iako nam Fina odbija reći bilo što o svom odnosu s Betonicom, mi znamo da oni posluju. Ne zato što smo vidoviti, nego zato što smo našli oglase za zapošljavanje raspisane od strane Betonica Posredovanja u kojem traže, pazite sad, osobe za čišćenje poslovnica – Fine.

Na desetke takvih oglasa razbacano je po internetu, na stranicama za zapošljavanje.

Javili smo se na jedan od tih oglasa. Ljubazna žena s druge strane slušalice potvrdila nam je: “Da, tražimo ljude za čišćenje poslovnica Fine.”

Vidjeli smo da uglavnom nude oglase za radna mjesta po sjeveru Hrvatske pa smo pitali trebaju li nekoga za čišćenje poslovnica Fine po Dalmaciji.

“A joj, za sad još ne, ali trebat ćemo”, potvrdila je gospođa.

Betonici smo poslali i službeni upit. Objavit ćemo ga čim stigne.

Pola milijuna kuna Betonica je dobila iz državnog proračuna, većinu iz Fonda za obnovu Vukovara

Samo iz Državnog proračuna Betonica je dobila oko pola milijuna kuna, većinom od Fonda za obnovu Vukovara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Državnoj riznici vidimo da je Betonica od Fonda za obnovu Vukovara dobila 376.860 kuna, a iz ostatka državnog proračuna još stotinjak tisuća kuna.

  • 2018. godine Betonica je dobila 43.437,50 proračunskih kuna, od čega iz Fonda za obnovu i razvoj Vukovara za usluge čišćenja njihovih prostorija 22.687,50 i od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pa njihove Agencije za vodne puteve još 20.750 kuna za, isto tako, “ostale usluge”.
  • U 2019. godini dobili su još 172.873,73 naših kuna. Od toga je dio uplatilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, radi se 22.825,24 kune isplaćene Betonici za njene, kako piše, “ostale usluge”. Valjda su i naručivali čišćenje. Fond za obnovu Vukovara i ove godine je iz sredstava namijenjenih razvoju grada Vukovara, dao Betonici 125.298,49 kuna i 24.750 kuna za usluge čišćenja.
  • U 2020. godini tvrtka je dobila 202.062,50 kuna iz državnog proračuna, od čega 200.000 iz Fonda za obnovu grada Vukovara. Sva ova sredstva koja im Fond daje, odvojena su iz budžeta za razvojne projekte grada Vukovara. I ove je godine Fond naručio usluge čišćenja od Betonice i to u iznosu od 2.062,50 kuna. Ovdje ćemo sad opet podsjetiti da isti ovaj Fond, u kojem sjedi Dražen Čović, jede i pije u restoranu Vrške vlasnika Dragana Mlakića, a kao i Fina, ne želi nam dati račune na uvid.
  • Nisu to jedine tvrtke koje surađuju s mladom vukovarskom tvrtkom. Javna ustanova Lučka uprava Vukovar također je prepoznala taj potencijal pa su i oni naručili čišćenje u iznosu od 51.250 kuna.

I Fond za obnovu Vukovara naručuje usluge čišćenja prostorija od firme Betonica

Fond za obnovu Vukovara podsjetili smo da nam još nisu dostavili one račune iz restorana Vrške i upitali koliko je novaca iz Fonda isplaćeno tvrtki Betonica i za koje namjene. Upitali smo i kakvi su razvojni projekti napravljeni od tih sredstava, budući da su sredstva bila namijenjena upravo razvojnim projektima grada, no na to nisu odgovorili.

“Projektni prijedlozi na javnom pozivu Betonica d.o.o. odobreni su 2019. u iznosu 125.298,49 kn i 2020. u iznosu 200.000,00 kn. Trenutno tvrtka Betonica d.o.o. nije angažirana od strane Fonda. Bila je angažirana za poslove čišćenja 2018. u iznosu od 22.687,50 kn i  2019. u iznosu od 24.750,00 kn. U 2020. je isplaćeno 2.062,50 kn s PDV-om za 12. mjesec 2019. za uslugu čišćenja poslovnog prostora Fonda”, odgovorili su iz Fonda.

Čim je tvrtka osnovana, Grad Vukovar je od nje počeo naručivati usluge čišćenja svojih zgrada

U njegovu upravnom vijeću je, od 2014. godine, i gradonačelnik Ivan Penava. Nevjerojatno, ali i Grad Vukovar naručuje usluge čišćenja od Betonice.

A osim što je Betonici Fond davao izdašna sredstva za razvoj poslovanja, isto je činio i Grad Vukovar pa je tako 2019. godine na račun tvrtke uplaćeno 8391.10 kuna bespovratnih sredstava s namjerom “za pokriće dijela troška uređenja poslovnog prostora, nabave opreme i dijelova opreme, alata i stručno osposobljavanje”.

Usput rečeno, druga tvrtka Marija Krnjića, zvana Maestro, iste je godine dobila 7106,24 kune također od Grada i također za razvoj poslovanja.

Firma postoji pet godina, Grad Vukovar joj je do sad uplatio 329.391 kunu

Za 2020. godinu Grad Vukovar je sklopio s Betonicom posao čišćenja prostorija gradske uprave za 82.500 kuna godišnje, što je 6875 mjesečno.

Betonica, osnovana 2016. godine, posao čišćenja gradske uprave i drugih zgrada u vlasništvu Grada dobila je već 2017. godine. Pa joj je tako te godine isplaćeno 165.000 kuna za “obavljanje usluga unutarnjeg čišćenja i održavanja zajedničkih prostorija za potrebe BIC-Vukovar”, te još 73.500 kuna za čišćenje prostorija gradske uprave.

Strašno kako je ta Betonica uspješna u suradnji s državnim firmama, agencijama i ostalim tvorevinama.

Najprljaviji dio ove priče je u Fini

Nakon što se sve ovo sagleda, jasno je da je najprljaviji dio priče o čišćenju upravo u Fini.

Postavlja se pitanje zbog čega je uopće osnovana tvrtka Fina GS usluge s osnovnom djelatnosti čišćenja prostorija. Zašto sama Fina GS usluge ne obavlja čišćenje ako je već za to osnovana? Zašto Fina sama nije mogla angažirati tvrtku koja bi joj čistila poslovnice?

S obzirom na to da iz uprave Fine i od Dražena Čovića ne dobivamo ni slova na ovu temu, ostaje nam pomisliti kako je Fina GS usluge osnovana kako bi se bez javnog natječaja mogli davati unosni višemilijunski poslovi čišćenja svih prostorija Fine.

A natječaji se baš i ne bi smjeli izbjegavati kad su u pitanju poslovi ovako velike vrijednost jer onda bi se moglo dogoditi da netko dodijeli posao kumu ili kumovom zetu.

Betonica je učetverostručila prihode i ušesterostručila dobit poslujući s Finom

Betonica je 2016. godine imala prihode od 1.4 milijuna kuna, a 2020. godine popeli su se na vrtoglavih 4.87 milijuna kuna. To znači da je Betonica učetverostručila prihode nakon što je počela poslovati s Fininom tvrtkom. Dobit joj je sa 116 tisuća kuna skočila na gotovo 700 tisuća kuna.

A Betonica Posredovanje je osnovana tek ove godine, tako da za nju još nisu objavljeni podaci o poslovanju, no svakako će ih biti zanimljivo vidjeti.

Lijepo je vidjeti da se državna agencija brine o čistoći svojih poslovnica, ali bilo bi još ljepše kad bismo imali neke institucije i inspekcije koje bi došle malo počistiti u Finu.

Originalno objavljeno na Index istrage

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare