Published On: Sub, velj 6th, 2021

Šef EU diplomacije ponižen u Moskvi: “Lavrov ga je nadigrao, Rusi su se poigrali njime”

Ovo je primjer kako EU ljubi rusku stražnjicu, izjavio je bivši lider britanskih torijevaca Iain Duncan Smith

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u petak je otišao u rijetku diplomatsku misiju u Moskvu koja se pretvorila u noćnu moru koju će jamačno i on i Bruxelles htjeti čim prije zaboraviti. Kako izvještava Politico, najvidljiviji simbol posjeta bez jasnog cilja bila je izjava Borrellova ruskog domaćina Sergeja Lavrova koji je, dok su obojica stajala pred okupljenim novinarima, hladno nazvao Europsku uniju ‘nepouzdanim partnerom’, a europske čelnike optužio da šire laži o trovanju oporbenjaka Alekseja Navaljnog, prenosi Jutarnji.hr.

Borrell je, kako tumači Politico, inzistirao na putu, tvrdeći da je samo prihvatio stari Lavrovljev poziv i pojašnjavajući da je važno raditi na dijalogu, iako se poklopilo da termin posjeta bude tek nekoliko dana nakon Navaljnijeva uhićenja koje je izazvalo široku međunarodnu osudu.

Uoči odlaska u Moskvu šefovima diplomacija država članica EU rekao je da ne želi biti tek ‘poštar’ koji Lavrovu prenosi njihove poruke iako im pritom nije iznio nijedan konkretan cilj svog odlaska u Rusku Federaciju, osim da želi ‘staviti u stranu negativnu retoriku’.

Priličan izazov

Da će zajednički izlazak pred novinare s Lavrovom za njega predstavljati priličan izazov postalo je jasno čim ga je reporter državne novinske agencije Sputnik zaskočio pitanjem o Kubi i namamio ga da osudi američki embargo nametnut toj državi. Novinar je pritom, za što Politico piše da je bio sam dodatak ‘trolanju’, rekao da su mu to pitanje sugerirali ‘američki kolege’. Isti je novinar Borrella zatekao i pitanjem o navodnim kršenjima ljudskih prava u Latviji.

Glavni EU diplomat bio je vidljivo nepripremljen.

– Oko Kube… Malo ste me iznenadili, nisam očekivao da ću govoriti o Kubi tu u Moskvi… Vi znate da se EU protivi američkom embargu i nastavljamo provoditi takvu politiku i u pogledu nove američke administracije. Očekujemo da američka administracija preispita svoje pozicije u pogledu Kube, rekao je Borrell.image

Josep Borrell (Foto: Handout)

Lavrov se spremno nadovezao i u prvi plan istaknuo evidentnu neslogu između Bruxellesa i Washingtona, a zatim je optužio EU za licemjerje kada je riječ o njezinoj politici prema sankcijama, aludirajući tu, jasno, na sankcije koje je EU nametnuo Rusiji. U istom je tonu Lavrov nastavio u još nekoliko navrata tijekom presice, osudivši sankcije EU uvedene zbog aneksije Krima kao ‘jednostrane i nelegitimne restrikcije uvedene na temelju neistina’.

– A što se tiče pitanja upućenog meni, kako mi gledamo na politiku EU prema Kubi… Josepe, ja nisam nimalo iznenađen takvim pitanjem. Kad god otputujem u strane zemlje, često me pitaju o Ukrajini, a evo sad su tebe pitali o Kubi jer EU ima prilično važne i intenzivne odnose s Kubom i mislim da su ti odnosi jako dobar zdravorazumski primjer za kojim se treba voditi i izbjegavati nelegitimne i jednostrane pritiske i koristiti embarga i blokade, poentirao je Lavrov i samozadovoljno zaključio:

– Evo, tu nam se poklapaju pogledi s Europskom unijom, da s partnerima možemo surađivati samo kroz dijalog, bez ikakvih ultimatuma, kazni i jednostranih restriktivnih poteza kojima se kažnjava one koji nastoje razvijati normalne odnose. Takve metode pripadaju kolonijalnoj prošlosti. Moram reći da je jako loše kada Europska unija počne koristiti takve metode koje su izmislili Amerikanci.

Teme za summit

Lavrov je rekao i da se nada da će se o ovim pitanjima detaljno raspravljati na summitu lidera stalnih članica UN-ovog Vijeća sigurnosti koji će biti održan na prijedlog Vladimira Putina, a uz podršku, što ruski šef diplomacije nije propustio napomenuti, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

– Na tom bi summitu bilo od velike važnosti shvatiti i raščistiti kakav mi to svijet nastojimo sagraditi, multipolarni svijet koji će istinski osigurati jednakost svih ključnih aktera, uključujući EU, ili multipolarni svijet koji će se tek tako zvati, rekao je Lavrov.image

Josep Borrell i Sergej Lavrov (Foto: Handout)

Borrell je novinarima rekao da je Rusima prenio nezadovoljstvo Bruxellesa Navaljnijevim utamničenjem.

– Prenio sam ministru Lavrovu našu duboku zabrinutost i ponovio naš apel da ga se oslobodi kao i da se pokrene nepristrana istraga o njegovu trovanju, rekao je.

No, taj njegov istup odmah je zasjenio snažan Lavrovljev odgovor u kojem je ponovio sumnje Kremlja u zaključak Zapada da je Navaljni otrovan vojnim nervnim agensom. Riječ je o zaključku koji je javnosti u Berlinu, gdje se Navaljni liječio, prezentirala njemačka kancelarka Angela Merkel osobno, nakon što je u laboratorijima u Francuskoj i Švedskoj, kao i u Organizaciji za zabranu kemijskog naoružanja, potvrđen njemački laboratorijski nalaz da je Navaljni otrovan novičokom.

Katastrofalan nastup

Sve u svemu, zaključuje Politico, bio je to katastrofalan diplomatski nastup Borrella, koji je priznao da Bruxelles nije poduzeo ništa po pitanju novih sankcija Rusiji zbog slučaja Navaljni. Na neugodnoj konferenciji tiho je i uz blagi smiješak stajao dok mu je Lavrov na kraju zadavao posljednji udarac nazivajući EU nepouzdanom i izražavajući nadu da će EU čelnici na svojem sljedećem summitu u ožujku na dnevni red staviti Rusiju kako bi dogovorili zaokret i usvojili novi put u odnosima s Kremljom.

– Već smo navikli da EU pokušava uvoditi jednostrane restrikcije, nelegitimne restrikcije i stoga polazimo od pretpostavke da imamo posla s nepouzdanim partnerom. Nadam se da će se skorašnja revizija strategije EU usredotočiti na ključne interese EU i da će nam to pomoći da naši kontakti budu konstruktivniji, zaključio je Lavrov.image

Josep Borrell (Foto: Handout)

Sol na Borrellovu ranu na kraju je dodao potez Kremlja da protjera trojicu EU diplomata, po jednoga iz Njemačke, Poljske i Švedske, jer su prisustvovali prosvjedima podrške Navaljnome.

Čim je završila press konferencija, Europska komisija je doslovce bila zasuta kanonadom pitanja o ovom posjetu, no glasnogovornik je na redovitom dnevnom brifingu imao malo toga za dodati. Samo je ponavljao da je Borrell htio unaprijediti dijalog s Moskvom i da EU zahtijeva Navaljnijevo puštanje iz zatvora.

Diplomati zgroženi

Kako piše Politico, brojni EU diplomati ostali su zgroženi Borrellovom moskovskom epizodom.

– Kao što smo očekivali, Lavrov ga je nadigrao. Nogometnim rječnikom, Lavrov mu je trpao gol za golom, a Borrell je nizao promašaje. Nije imao ni obranu ni napad, rekao je jedan visokopozicionirani diplomat.

– Presica je pokazala koliko je neiskusan, bio je totalno nepripremljen. Nažalost, Lavrov je sve odigrao po svojim pravilima, izjavio je drugi EU diplomat za Politico.

Nekadašnji visokopozicionirani američki dužnosnik iz sfere nacionalne sigurnosti, koji je vrlo blizak s novom administracijom predsjednika Joea Bidena, za britanski Daily Telegraph je rekao da mu je cijeli Borrellov posjet izgledao čudno.

– Jako je loš prizor vidjeti šefa EU diplomacije u Moskvi dok je Navaljni u kavezu. Bilo je čudno. Nije uopće trebao ići tamo bez da je unaprijed osigurao nešto konkretno za svoju stranu, a koliko vidim, nije dobio ništa. Doista, Rusi su se poigrali njime, rekao je ovaj Amerikanac.

– Ovo je primjer kako EU ljubi rusku stražnjicu, izjavio je nekadašnji lider britanskih torijevaca Iain Duncan Smith.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>