Published On: Wed, Apr 22nd, 2020

Šef EU diplomacije Beogradu: “Smiješno je što plakatima zahvaljuju Kini, a ne sjećam se da sam vidio niti jedan koji zahvaljuje EU”

Šef diplomacije EU Josep Borrell na plenarnoj je sjednici Europskog parlamenta ovoga tjedna zastupnike pozvao da u ime Unije više angažiraju oko stabilizacije Zapadnog Balkana, zato što ‘regija bez jasne vizije članstva u EU nikada neće biti stabilna’.

Visoki povjerenik Komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku izrazio je i nadu da će se uskoro pronaći kompromis u pregovorima između Prištine i Beograda, što smatra jednim od najvećih kamena spoticanja koji doprinose tenzijama na Zapadnom Balkanu.

„Vjerujem da će iskustvo bivšeg slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka rezultirati sjajno u novoj rundi pregovora Kosova i Srbije. Naša je uloga da zemlje u regiji ohrabrimo i da im dajemo sugestije, ali ne možemo odraditi posao umjesto njih.“ istaknuo je Borrell, dodavši da će summit EU i Zapadnog Balkana, koji se sredinom svibnja trebao održati u Zagrebu, ali je zbog koronavirusa privremeno odgođen, sasvim sigurno imati ključnu ulogu u stabilizaciji cijele regije.

No, šef europske diplomacije osvrnuo se i na poteze vlada zemalja u regiji tijekom pandemije Covida-19, a njegov je fokus najviše pridobio odnos Srbije i Kine.

„Kada pogledate ulice Beograda tijekom ove krize, primijetit ćete brojne plakate na kojima se srbijanska vlada zahvaljuje ‘braći Kinezima’ na podršci. Smiješno mi je to zato što se ne sjećam da sam vidio iti jedan plakat posvećen Europskoj uniji, unatoč tome što smo mi Beogradu svih ovih godina pružali ruku pomoći; prije, ali i tijekom krize.“ upozorio je Borrell tijekom svog izlaganja.

Na istu je stvar upozorio i bivši švedski premijer Carl Bildt koji je putem Twitter profila opomenuo predsjednika Aleksandra Vučića zbog toga što „radi spektakl od kineske pomoći, a krije pomoć koju je Srbija dobila od EU“.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić još je prije mjesec dana potvrdio da EU šalje pomoć, dok Kina šalje medicinsku opremu koju Srbija pošteno plaća. Unatoč tome, srbijanski je predsjednik europsku solidarnost nazvao bajkom, a blok je optužio za licemjerje.

Euractiv.hr već je analizirao klasičan postupak srpske politike koja u javnosti prenaglašava pomoć iz Rusije i Kine, a minimizira onu iz EU.

Podsjetimo, iz izjava srbijanskih političara stječe se dojam da je Kina najveći ulagatelj u Srbiju, no istina je u tome da je Njemačka na prvome mjestu, a da na trgovinsku razmjenu s EU odlazi čak 65 posto trgovine. Kina je, po statističkim indikatorima, tek na devetom mjestu zemalja s kojima Srbija trguje.