Published On: Thu, Jun 30th, 2016

SEDMA OD DEVET: BiH je napravila veliki napredak na europskom putu i nema predaje. Ne želim čuti da nema dogovora

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH u Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka europskim integracijama, te ponudila svu moguću pomoć svoje zemlje.

Također,  njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas nakon sastanka s članovima Predsjedništva u Berlinu da podržava sve pozitivne procese koji se događaju u BiH, prenosi nevni avaz.

Također, pohvalila je i napredak reformskih procesa, ali i naglasila kako ne želi čuti da u Bosni i Hercegovini nema dogovora o nastavku EU puta.

– Njemačka će učiniti sve da pomogne BiH na njenom putu, kako financijski, tako i u drugom obliku – kazala je Merkel.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, tačno u podne sastali su se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Berlinu.

Merkel je državni vrh BiH dočekala uz najviše vojne i državničke počasti na platou ispred Saveznog ureda njemačke kancelarke, uz intoniranje i bh. himne.

Nakon dočeka, članovi Predsjedništva i Merkel otpočeli su sastanak, na kojem će najviše govora biti o blokadi evropskog puta BiH, nakon što je Mladen Ivanić, odbio prihvatiti izvještaj o adaptiranom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, članove Predsjedništva BiH primio je predsjednik Njemačke Joachim Gauck, u predsjedničkoj rezidenciji, nekadašnjem dvorcu Bellevue./HMS/