Published On: Sub, tra 22nd, 2017

SEDAMDESET I DRUGA: Godišnjica ustaških pokolja u Jasenovcu: Molitvena sjećanja i memorijalna akademija

U obnovljenom hramu Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka nadomak Јasenovca, povodom Dana proboja logoraša iz ustaškog konc.  logora Јasenovac, Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na liturgiji je bio predsjedavatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, predstavnici Sekretarijata za vjere Republike Srpske i Srbije i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske,  Milorad Pupovac.

Molitveno sjećanje na 75 godina od proboja jasenovačkih logoraša organizirala  je Eparhija pakračko-slavonska.
U Kozarskoj Dubici danas će biti održana memorijalna akademija u spomen na nevine žrtve Јasenovca i Donje Gradine pod nazivom “Svijete tihi”.

Memorijalna akademija, koju organizira Јavna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina”, tradicionalno se organizira  uoči parastosa i spomena za stradale žrtve ustaškog zločina  u konc. logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, navodi RTRS.

Ravnateljica  Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković najavila je da će memorijalna akademija biti održana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sa početkom u 20.00  sati i da su planirana obraćanja ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića i načelnika općine Kozarska Dubica Radenka Reljića.

Ona je dodala da se memorijalna akademija organizira povodom obilježavanja 22. aprila – dana proboja posljednje grupe logoraša iz konc. logora Јasenovac.

Srna navodi: “Spomen i parastos za stradale žrtve ustaškog zločina, odnosno genocida, u  konc. logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biće održan 23. travnja  u Spomen-području Donja Gradina”

 

Srpski mediji dalje javljaju: “Sustav  konc. logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina”.
Hrvatski mediji će kazati da se radi od nekih 90.000 pobijenih. Sva ozbiljna istraživanja ne premašuju brojku od 100.000. U suštini brojka ne bi smjela biti važna.

Jer žrtva nije samo ubijeni. Ni pripadnost žrtve ne  bi smjela biti važna. Kao da zaboravljamo da u Jasenovcu nije ubijan samo Srbin. Eto Srbin kao da nije čovjek. Što i ako je ubijan samo Srbin? U Jasenovcu je, da “hrvatinama” bude lakše za shvatiti ubijan i Hrvat. I Bošnjak je ubijan. Pravi broj koji je prošao kroz Jasenovac vjerojatno nikada nećemo saznati.

BIH o Jasenovcu ne kaže ništa. Srbi iz BIH obilježavaju dan u Donjoj Gradini. Obilježava se i Sanski most. I niz stratišta po BIH u kojima je ubijeno na tisuće ljud. LJ U D I.

Teret ustaštva BIH kao jedne od dviju jugoslavenskih repulika, koje su bile dio fašističkih puppet državica, ne postoji i izbrisan je iz kolektivnog sjećanja, iako su visoke glave tadašnje BIH vlastele visoko kotirale u Pavelićevoj vladi. Koji je i sam bio iz Konjica.

Stoga je posve normalno da se u nekim gradovima BIH, ne samo hrvatskim, ono ispod stola tu i tamo pojave nekakva ustaška obilježja, ili imena ulica po nositeljima te ideje. U državi u kojoj Hrvati , 1995-e bespogovorno predaše medije u ruke velikog nacionalizma, posve je normalno da se i danas u 2017-oj, grijeh ustaštva trpa samo njima.

Iako , čak i u BIH, prema broju antifašista, ne zaostaju za drugim narodima. Premda Srbi jesu bili nositelji ustanka u BIH, hrvatskih muževa a u toj priči ne nedostaje. Na stranu sada zločinci, i oni koji su pobjeđivali fašizam, da bi nakon toga sami činili zločine. Govorimo o onima koji nisu okaljači ni ime ni čast. O njima, danas, gotovo ne znamo ništa. Silina Tita i komunista, toliko je zasjenila imena običnih  vojnika, da su njihovi životi, i djela, potpuno izbrisani iz kolektivnog sjećanja.

poskok.info