Published On: Sub, velj 26th, 2022

Sedam kaznenih prijava protiv odgovornih za smrt malene Nikol

N1 je razgovarao sa Sunčicom Lončar iz Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u Ministarstvu socijalne skrbi.

Lončar je komentirala nadzor koji je pokazao da je za smrt djevojčice odgovoran i Centar za socijalnu skrb. Nadzor je pokazao kako se stručne službe nisu držale gotovo nijednog protokola.

Sedam kaznenih prijava

“Po traženju DORH-a proveden je kontrolni nadzor koji je bio sveobuhvatan u odnosu na nadzor koji je proveden u travnju 2021. Potvrđen je nadzor iz travnja s time da su detaljno utvrđene brojne nepravilnosti, od kojih je izdano 30 mjera za centar za soc skrv rokovima postupanja, traženjima i zadanostima iz samog nadzora.

U međuvremenu od nadzora ministarstva, stručne nadzore radile su i Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora. U njihovim nadzprima nisu bile nepravilnosti stručnih radnika. Ovaj nazdor Ministarstva, kontrolni, obuhvatio je i nadzor nad radom komora te su pozvane da daju sva očitovanja i preispitaju svoja postupanja u provođenju nadzora”, objasnila je.

“Sve to rezultiralo je podnošenjem 7 kaznenih prijava, četiri se odnose na komore, od toga dvije za Komoru socijalnih radnika te dvije za Hrvatsku psihološku komoru, tri se odnose na stručne radnike Centra za socijalnu skrb”, dodala je.

“Moguć je i otkaz”

“Upute za postupanja, odnosno mjere koje se nalažu izvješćem odnose se na postupanje samog Centra kako bi se ovakve situacije izbjegle, odnosno kako bi ih se smanjilo na najmanju moguću mjeru. Ovaj dio što se tiče stručnih radnica, to se odnosi na ravnatelja ustanove koji dalje prema naloženim mjerama i rokovima postupanja ima dužnosti provoditi svoje postupke”. kaže.

Potvrdila je da se radi o preispitivanju odgovornosti stručnih radnica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

“Išle su određene preraspodijele, ali ravnatelju će biti jasno koje mjere treba poduzeti u odnosu na svoje stručne radnike. Otkaz je moguć”, zaključila je.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HB❤️🤍💙
HR🇭🇷HB❤️🤍💙
3 mjeseci prije

Anđele čuvaru mili svojom snagom me zakrili osobito pak me brani da mi Dušu grijeh ne rani a kada sa ovog svijeta pođem da u Nebo sretno dođem da se s Tobom gore mogu viječno klanjati dragom Bogu 🙏moj dragi Anđele čuvaru.