Published On: Sri, svi 17th, 2017

Sebija Izetbegović pokrenula peticiju za smjenu dekanice Hadžović-Džuvo

SARAJEVO – Po nalogu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, uposlenici KCUS-a i predavači sa Medicinskog fakulteta primorani su potpisivati peticiju za smjenu dekanice Medicinskog fakulteta Almire Hadžović-Džuvo, piše agencija Patria. Želje direktorice Izetbegović u djelo sprovode Mirza Dilić, šef Klinike za vaskularne bolesti i Enra Suljić direktorica Instituta za znanstvenoistraživački rad KCUS-a.

Dekanica Hadžović-Džuvo potvrdila je za agenciju Patria da će danas upoznati i Senat UNSA-e o događajima koji su uznemirili uposlenike Medicinskog fakulteta, a neki od njih odlučili su se obratiti i MUP KS.

– To je peticija za moje razrješenje. Već 10 mjeseci traje strahovit pritisak koji je sada kulminirao i uporno žele da me sklone sa mjesta dekanice. Po ovom važećem zakonu o visokom obrazovanju to ne može učiniti UO, ali po novom zakonu “Lex Sebija” to je promijenjeno – kaže dekanica.

Peticiju pod strahom i prijetnjama potpisuju uposlenici ove dvije institucije.

Doktorica Izetbegović želi zaokružiti cjelinu kada je riječ o zdravstvenoj djelatnosti pa je prvo preuzela Liječničku komoru KS, Liječničku komoru FBiH, putem izmjena zakona o visokom obrazovanju povećava ulogu odlučivanja KCUS-a u Senatu, a na kraju želi poduzeti i Medicinski fakultet.