Sean Penn izaslanik za legalizaciju lišća koke

Bolivijski predsjednik Evo Morales imenovao je američkog glumca i redatelja Seana Penna bolivijskim veleposlanikom za legalizaciju lišća koke i za pristup Bolivije moru, prenose u srijedu mediji.

Američki glumac razgovarao je s Moralesom u La Pazu u sklopu kampanje za pomoć Haitiju, koji je pomalo zaboravljen na popisu humanitarnih prioriteta dvije godine nakon stravičnog potresa koji je razorio tu najsiromašniju srednjoameričku državu.

Morales je zamolio glumca “da se pridruži bolivijskoj kampanji za nekažnjavanje lišća koke”, objavila je bolivijska vlada.

Uživanje lišća koke žvakanjem ili u čaju višetisućljetna je tradicija u Andama. Koristi se u drevnim ritualima i dokazano terapeutski djeluje protiv gladi, umora i slabosti na velikim visinama jer Bolivija je zemlja visokog planinskog lanca.

Godine 2011. Bolivija se povukla iz Konvencije o opojnim drogama iz 1961. kako bi “ispravila povijesnu pogrešku” o uporabi lišća koke.

Vlada u La Pazu nazvala je Seana Penna borcem za najplemenitije ciljeve i zamolila ga da pomogne vratiti zemlji pristup Tihom ocenu koji je Bolivija izgubila prije 130 godina.

Amazonska i andska zemlja Bolivija je u Pacifičkom ratu (1879.-1893.) protiv Čilea izgubila 120.000 km četvornih svog teritorija, a u sklopu te zone i obalni pojas od 400 km.