Published On: Čet, lis 30th, 2014

SDS traži ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je Središnjem izbornom povjerenstvu tri zahtjeva, među kojima i za ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske (RS) na nekoliko glasačkih mjesta, potvrdio je danas glavni tajnik SDS-a Draga Ćuzulan.

U SDS-u traže od SIP-a i vještačenje nevažećih glasačkih listića i ponavljanje izbora u Prijedoru.

Ćuzulan je pojasnio da traže ponovno brojanje glasačkih listića u nazočnosti akreditiranih promatrača na biračkim mjestima Srednja Marićka kod Prijedora i Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, zbog sumnje da su glasovi koje je osvojio kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS-a Ognjen Tadić upisani kandidatu koalicije “Domovina” Ramizu Salkiću.

On je na press-konferenciji dodao da isti zahtjev imaju i za biračko mjesto Greben u općini Višegrad, gdje Tadić nije osvojio nijedan glas, dok su članice Saveza imale oko 130 glasova.

”To su tri izravna slučaja koje smo ustanovili. Riječ je o ukupno 535 glasova za koje je Ognjen Tadić oštećen i to je razlog da tražimo ponovno brojanje na tim mjestima. Ako se ustanovi da je zahtjev osnovan, onda tražimo da se ponovno prebroje svi glasački listići u RS za razinu predsjednika RS”, dodao je Ćuzulan.

Iznio je i podatak da je u Prijedoru više od 40 posto vreća sa glasačkim materijalom do Gradskog izbornog povjerenstva stiglo “otvoreno”, iz čega je, dodao je, “očigledno da se glasački materijal mijenjao i prema tome prilagođavao zapisnik”.

SDS traži i da se izvrši vještačenje nevažećih glasačkih listića, budući da ih je za razinu predsjednika RS bilo oko 38.000.

U toj stranci sumnjaju da su popunjeni listići zamijenjeni praznim, s obzirom da je na nekim biračkim mjestima postojala primjedba o manjku glasačkog materijala pred početak glasanja.

Fena