Published On: Pet, kol 31st, 2012

SDS I SNSD usuglašene amandamane na Ustav BiH uputili u Parlament BiH

Srpska demokratska stranka (SDS) potvrdila je da je postigla dogovor sa SNSD-om o zajedničkim amandmanima na Ustav BiH koji su danas upućeni u parlamentarnu proceduru oba doma Parlamenta BiH.

Usuglašenim amandmanima se predviđa izravan izbor članova Predsjedništva BiH, kao i proširenje Doma naroda za tri delegata iz reda ostalih.

Rasprava o predloženim amandmanima se očekuje nakon oktobraskih lokalnih izbora, a prije konačnog glasovanja u Parlamentu BiH o njima će se izjasniti i Narodna skupština RS-a, saopćeno je iz SDS-a.

Rok do kada amandmani treba da budu predloženi Parlamentarnoj skupštini BiH je 31. kolovoz.

U prvoj polovini rujna je predviđen dolazak misije Europske komisije u BiH kako bi se uvjerila u napredak u ispunjenju “mape puta” i pripremila naredni sastanak na visokom nivou. Za 10. listopad je predviđeno objavljivanje godišnjeg izvještaja o napretku BiH, u okviru kojeg će biti naveden i napredak na ispunjenju europskih obaveza.

Do kraja oktobra BiH treba da preda odgovore na dvije liste pitanja koja se odnose na poglavlja pet i 27 pristupnih pregovora, a do tada treba definirati efektivni koordinacioni mehanizam za pristup EU.

U studenome je predviđen sastanak na visokoj razini u Sarajevu, a krajem mjeseca i izmjena Ustava implementacijom odluke “Sejdić i Finci”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare