Published On: Pet, pro 15th, 2017

SDS, DF… protive se da entiteti dobiju novac za autoceste u godini izbora

Kako se i očekivalo, sjednica Zastupničkog doma, na kojoj se naknadno ubacilo točku dnevnoga reda o uvođenju cestarina, odnosno novog nameta na gorivo, što je uvjet nastavka izgradnje autoceste, ozbiljno je posvađala političke stranke, među kojima su brojne mijenjale svoje pozicije, ovisno o tome jesu li na vlasti u entitetima ili nisu.

Zbog toga je, inače ranije utvrđena, prva točka dnevnoga reda o izmjeni Izbornog zakona BiH, koju su predložile stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, pala u posve drugi plan. Tako je uspostavljena ad hock koalicija protivnika trošarina koju čine vladajući SDS i PDP, ali i oporbeni DF i Nezavisni blok te SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, piše Večernji list.

Oni su inzistirali na proceduralnim pogreškama navodnog neposlovničkog stavljanja ovoga zakona na dnevni red. U suštini, radi se o grčevitoj borbi protiv uzimanja zajmova i izgradnje autocesta u izbornoj godini jer će takvi potezi ići na mlin kao predizborna potpora vladajućim strankama u entitetima SNSD-u u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH SDA, HDZ-u i SBB-u koji je naknadno podržao izmjene Zakona o trošarinama. Zanimljivo je kako je dio ovih stranaka, poput SDP-a, još 2014. godine predlagao povećanje trošarina na gorivo kako bi se gradile autoceste jer su svjesni da istoimena federalna kompanija ne može više iz vlastitih sredstava financirati nastavak gradnje.

Tko je predlagač?

Najprije “oporbi” oko trošarina nije bilo jasno tko je predlagač zakona, a onda se ohrabrila zastupnica Aleksandra Pandurević kazavši kako se radi o zakonu kojemu je predlagatelj posebni europski predstavnik za BiH Lars-Gunnar Wigemark kojega je označila zastupnikom Europske banke za obnovu i razvoj. Najavila je i zanimljivu inicijativu da se u BiH donese zakon o namjesništvu u BiH.

“Da, lijepo, kada nam već netko drugi piše zakone, raspustimo Vijeće ministara i ovaj Parlament i da Wigemark bude namjesnik u BiH”, rekla je.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić smatra da se “na silu pokušavaju promijeniti procedure” i da se Dom naroda koristi da se promijeni zakonodavna procedura u drugom domu.

Dom naroda uzima prijedlog Vijeća ministara i traži hitnu proceduru”, rekao je Bosić i čestitao zamjeniku predsjedatelja Doma naroda Safetu Softiću na izjavi da je set zakona o trošarinama upućen Zastupničkog domu po hitnom postupku kako bi se izbjegla komisijska faza.

SNSD u “vlasti”

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da zastupnici koji su protiv seta zakona o trošarinama maltretiraju ostatak Parlamenta, ali i građane.

Molim vas, prestanite maltretirati i građane i nas”, rekao je Košarac podsjećajući da je ista struktura u Kolegiju Zastupničkog i Doma naroda. /HMS/