Published On: Ned, ožu 24th, 2013

SDPBIH PORUČUJE: Tihić izmišljotinama vrijeđa inteligenciju građana BiH

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) osuđuje komentare i ponašanje lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića, a povodom dogovora koji je postignut u Briselu o implementaciji presude ‘Sejdić-Finci’
 
Ističu da Tihić  “besramnim obmanama i izmišljotinama vrijeđa inteligenciju građana BiH”.
– Narod jako dobro zna da bi Tihić i kompanija zarad očuvanja fotelja i kontrole nad novcem građana ove zemlje bili spremni zaustaviti svaki napredak i iskorak njenih građana. Jasno je kao dan, što je BiH bliže EU to su on i saučesnici mu bliži zasluženoj kazni i odgovornosti – navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.
Jačanje BiH, koje osigurava put ka Briselu, navedeno je, “znači kraj minderskom upravljanju javnim preduzećima, državnim dobrima i institucijama vlasti”.
Što je više iskoraka u BiH, potcrtano je u saopćenju, to je manje mogućnosti da se ne odgovara “za decenijsku pljačku stotina firmi i pustošenje budžetskog novca”.
– Tihić je kreator gnusne laži o trećem entitetu, kao rezultatu briselskog sastanka s predstavnicima EU. Strašne su i opasne tvrdnje predsjednika SDA da je predloženi model rješenja predstavnika EU usmjeren protiv bošnjačkog naroda. Ne smije se dopustiti pokušaj manipulacije bošnjačkim narodom, koji, koristeći se lažima, SDA nastoji sukobiti s EU – stoji u saopćenju.
Iz SDP-a ističu da Tihić mora objasniti stvarne razloge brutalnog napada, ne samo na EU, nego i na budućnost BiH, koja je vrlo neizvjesna ukoliko se ostvari namjera SDA da zaustavi put BiH u EU i NATO.
Naglašavaju da u briselskom dogovoru ne postoje asimetrična rješenja niti 10 izbornih jedinica u FBiH.
– Bez obzira šta i iz kojeg razloga Tihić govorio, rješenje, ako do njega dođe, bit će simetrično i u skladu s ustavnom strukturom BiH. Kao i do sada podrazumijevat će samo dvije izborne jedinice i uvažavat će pravo svakog pojedinca na čitavoj teritoriji BiH, da će moći biti kandidiran i biran za Predsjedništvo BiH – istaknuto je u saopćenju.
Podsjećaju na Tihićevo ponašanje prema premijeru FBiH Nerminu Nikšiću kada je Nikšić uputio budžet FBiH u Parlament “i tako spasio penzionere, ratne i vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca od propasti koje im je planirala SDA kada je blokirala rad Vlade kako bi spriječila usvajanje budžeta”.
– Sada kada je Ustavni sud FBiH potvrdio da je Nikšić djelovao u skladu s Ustavom i zakonom, Tihić umjesto da se sakrije i šuti, pokušava opravdati nove pučističke poteze koje su njegovi ministri svjesno poduzeli u saradnji s okorjelim Lijanovićem i poluraspadnutim HSP-om. Kako voli reći za sebe da je pravnik, neka onda objasni sebi, prije svega, kako se odlukom vlade može mijenjati zakon? Neka objasni, kad već ima obraza spominjati borce, zašto je vlada koju je vodila SDA ostavila više od 100 miliona KM duga prema borcima koje je vlada koju vodi SDP vratila – stoji u saopćenju.
Iz SDP-a pozivaju Tihića i da pojasni penzionerima, zašto su im direktori PIO-a FBiH, “svi do jednog dobri Tihićevi stranački drugari, u proteklim godinama oteli 180 miliona KM njihovog novca i usmjerili ga vojnim penzionerima koji na njega nisu imali pravo”.
Podsjećaju da taj novac sada vraća Vlada koju vodi SDP.
– Kako Tihić iznenada pokazuje i interes za reformu zdravstva, očekujemo da objasni je li prvi korak u toj bolnoj reformi koju namjerava sprovesti i imenovanje supruge Bakira Izetbegovića na mjesto direktorice Opće bolnice Sarajevo? Pošto je riječ o pravniku očekujemo ekspertizu o tome radi li se u ovom slučaju o sukobu interesa, kao i ocjenu zakonitosti imenovanja policajca Halida Ganije na mjesto predsjednika UO iste bolnice, s obzirom da policajci ne smiju biti imenovani na bilo koje dužnosti koje nemaju veze za policijom – navedeno je u saopćenju pristiglom iz Centra za informisanje SDP-a BiH.
(Fena/eb)