Published On: Uto, ruj 17th, 2013

SDPBiH: Padamo u anketama, hajmo malo plašit trećim entitetom, Bošnjake to pali…

U Sarajevu je danas održana 93. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH). Razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, ali i pripremama za sjednicu Glavnog odbora koja će biti održana u Mostaru 28. rujna.

Na sjednici je razgovarano i o nadolazećem sastanku u Bruxellesu do kada bi Bosna i Hercegovina trebala iznaći rješenja za određena pitanja s posebnim težištem na pitanje provedbe Presude “Sejdić i Finci” i rješavanje pitanja vojne imovine, priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

Kada su u pitanju prijedlozi o rješenju slučaja Sejdić i Finci koji se pojavljuju u medijima, stav SDP-a je da ozbiljnu politiku treba voditi na intenzivnim sastancima, a ne preko medija.

– Stoga još jednom pozivamo na sastanak ključnih političkih aktera i očekujemo da do toga dođe što prije – navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo SDP-a još jednom je ponovilo stav da sva rješenja koja nisu na tragu podjele FBiH na bošnjački i hrvatski dio, kao i svi modeli koji ne predstavljaju asimetrična rješenja u SDP-u mogu biti predmet razgovora u kojima sudjeluje i SDP. U suprotnom, SDP će biti ogromna prepreka politici novih etničkih podjela.

– Stvaranje trećeg entiteta u BiH i uvođenje asimetričnih rješenja za RS i FBiH u izboru članova Predsjedništva BiH su u potpunosti neprihvatljivi – ističe se u priopćenju.

Predsjedništvo SDP-a BiH izrazilo je nezadovoljstvo zbog prošlotjednog neusvajanja SDP-ovog Prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona Federacije BiH kojim bi se uklonile nejasnoće u određenim odredbama postojećeg Zakona, zatim uvele neophodne oblasti poput kaznenog djela zločina iz mržnje i definirale kazne za trgovinu ljudima, prostituciju i huligansko ponašanje na sportskim natjecanjima.

Kako se dodaje u priopćenju, svjedoci smo potrebe za zakonom koji će tretirati i ove probleme s obzirom na to da se svakodnevno naše društvo s njima susreće.

SDP smatra da je neglasanje za ovaj prijedlog zakona gubitak za građane FBiH i poručuje kako neće odustati od ovog zakona.

Predsjedništvo je također informirano o održavanju Vijeća SDP BiH o temi “Korupcija i organizirani kriminal” na kojem se razgovaralo o kreiranju sveobuhvatnog zakonskog okvira za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije u FBiH.

S tim u vezi, u različitim su procedurama tri zakona iz ovog područja – zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, zakon o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije te zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH.

– SDP je pripremio zakone koji su neophodni da bi se uhvatilo u koštac s korupcijom i organiziranim kriminalom, a kod glasanja za novi Kazneni zakon FBiH se pokazalo i koji politički subjekti nisu za set zakona kojima bi se konačno “uveo red” – navodi se u priopćenju SDPBiH.

Detalji dogovora Tihića i Čovića o izboru članova Predsjedništva BiH

U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u Federaciji BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih.

Ovo je suština dogovora o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci koju su dogovorili lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Sulejman Tihić i Dragan Čović.

Donosimo integralni tekst sporazuma:

1 . U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH tako da član V stav 1. Ustava glasi: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se satoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju sa područja Federacije i jednog člana koji se neposredno bira sa područja Republike Srpske. Iz istog naroda ili iz ostalih ne može biti izabran više od jednog člana Predsjedništva”.

Izmjene Izbornog zakona:

2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije propisuje na slijedeći način:

2.1. Svi birači sa područja Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).

2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa područja Federacija formiraju se dva izborna područja koja su geografske cjeline sa približno jednakim brojam stanovništva:

Izborno područje 1 (Posavski, Unsko-sanski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanska županija);

Izborno područje 2 ( Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton, Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).

2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa područja Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog terotorija Federacije.

2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog područja Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja Federacije.

2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat

(Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)

– Neke detalje modela je potrebno doraditi – stoji na kraju sporazuma Tihića i Čovića o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci.