KAD SE DIONIČARI SLOŽE: SDP i DF za izvanredne izbore i protiv ekonomskog trećeg entiteta

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH jednoglasno je usvojen zaključak da će SDPBiH početi raditi na traženju zakonskih rješenja koja bi omogućila raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u BiH, odnosno u Federaciji BiH.

U svjetlu aktualne političke krize i očitog neslaganja u vladajućoj parlamentarnoj koaliciji koja čini Vladu FBiH, čiji teret najviše nose građani FBiH, članovi Predsjedništva su zaduženi za iznalaženje zakonskih inicijativa za izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se uvela institucija vanrednih izbora.

Očito je da nova vladajuća koalicija, predvođena HDZ-om, a uz prešutnu suglasnost SDA, uvodi ekonomski treći entitet u BiH, time što bi HDZ imao ekskluzivno pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima u dijelovima FBiH sa većinski hrvatskim stanovništvom. Oštro je osuđeno i nedavno imenovanje novih veleposlanika naše zemlje od strane članova Predsjedništva BiH, čije imenovanje nije zavisilo od njihovog diplomatskog iskustva, kojeg nikako i nemaju, nego od toga koliko su stranački podobni.

Tako ćemo u budućnosti imati situaciju da BiH u svijetu predstavljaju oni protiv kojih se vode aktivni sudski procesi ili vlasnici Internet portala koji šire mržnju među građanima BiH. Na sjednici je usvojen Izvještaj Centralne izborne komisije SDP BiH o održanom prvom krugu unutarstranačkih lokalnih izbora po sustavu Jedan član-Jedan glas. Predsjedništvo SDP BiH je pozdravilo izborni proces, koji je, na više od 300 glasačkih mjesta širom BiH, uz visoku izlaznost članova, protekao u fer i korektnom demokratskom ozračju.

Za, do sada, vrlo uspješan izborni proces upućene su čestitke Centralnoj izbornoj komisiji, izbornim komisijama u županijama, regijama i općinama, ali i velikom broju aktivista SDP BiH, koji su dali svoj doprinos izbornom procesu.

U jednoj županijskoj i četiri općinske organizacije SDP BiH 7. lipnja će biti održan drugi krug izbora, a nakon pet dana od održavanja drugog kruga bit će priopćeni potvrđeni rezultati prvih unutarstranačkih lokalnih izbora u SDP BiH.