Published On: Čet, velj 28th, 2013

SDP: Propao je SDA-ov pokušaj izazivanja nemira

Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH, održanoj danas u Sarajevu, razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u BiH s posebnim aspektom na Federaciju BiH.
Predsjedništvo SDP-a najoštrije osuđuje SDA-ov pokušaj manipulacije bivših vojnika Oružanih snaga BiH i izazivanja kaosa i anarhije u glavnom gradu BiH, priopćeno je iz SDP-a.
”Jučerašnji pokušaj izazivanja sukoba između policije i vojnika koji su mirno demonstrirali boreći se za svoja prava, pokazao je svu bezobzirnost SDA čiji je predsjednik Sulejman Tihić još u proljeće prošle godine najavio “krv do koljena” i izazivanje nereda ukoliko njegova stranka bude izbačena iz vlasti”, navodi se u priopćenju.
Dodaje se da, nakon što su brutalno zloupotrijebili čak i umrlog čovjeka, kako bi Živku Budimiru olakšali opstrukcije u vezi sa imenovanjem sudaca Ustavnog suda FBiH, tihićevci su krenuli u nastavak osmomjesečne blokade FBiH.
”Ova zemlja ne smije biti talac Tihićevih poziva na beskrupulozne obračune radi ostanka u foteljama i njegovih osmomjesečnih silovanja demokratskih načela.
Pozivamo vojnike da ne dopuste da SDA njima manipulira zbog ostvarenja vlastitih privilegija i da uz dogovor s premijerom Nikšićem i čelnicima nove parlamentarne većine riješe sva otvorena pitanja”, navodi se u priopćenju.
Dodaje se da napuštanje sjednice parlamenta od zastupnika SDA samo je još jedan dokaz da su Tihić i SDA politički pokrovitelj pokušaja izazivanja nereda.
”Ovim potezom SDA-ovci su jasno kazali da im nije stalo do rješavanja problema vojnika OSBiH već da su im važni samo kako bi ih pokušali izmanipulirati za svoje dnevnopolitičke interese.
Od SDA ništa drugo nismo mogli ni očekivati s obzirom na to da je upravo ta stranka svojom višegodišnjom vladavinom glavni krivac za agoniju ovih ljudi i svih socijalnih kategorija.
Jučerašnjim odgovornim ponašanjem vojnika, policije i preostalih zastupnika Parlamenta Federacije BiH spašena je egzistencija i 1.000 vojnika i 500.000 građana koji po bilo kojem osnovu primaju plaću ili naknade iz proračuna Federacije BiH”, stoji u pripćenju.
Također, Predsjedništvo SDP-a se zahvaljuje vojnicima i svim onima koji su se javili i dali podršku odgovornom ponašanju njihovih zastupnika koji su svojim odlukama ostavili prostor za rješavanje statusa bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, ali i održali fiskalnu stabilnost i aranžman s MMF-om od kojeg zavise sudbine stotina tisuća građana.
”Pozivamo ih da odustanu od najavljenih kontrademonstracija kao odgovor na ono što se jučer događali. SDP će se preko svojih predstavnika u vlasti i dalje dosljedno zalagati za rješavanje svih socijalnih problema građana BiH, pa tako i vojnika OSBiH, i na tom putu nikada nećemo manipulirati emocijama i dostojanstvom tih ljudi”, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.