Published On: Sub, lis 20th, 2018

SDP POZIVA VUČIĆA, PLENKOVIĆA I RUSIJU DA SE UKLJUČI U IZBORNI PROCES: Vlast se ne može formirati na lažiranim rezultatima

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) poziva domaće i međunarodne institucije da pokažu potpunu opredijeljenost zaštiti demokratskog poretka u BiH pridruživanjem legitimnim zahtjevima za utvrđivanjem stvarnih izbornih rezultata koji odražavaju volju birača, a ne stranački instaliranih i instruiranih brojača u biračkim odborima i izbornim komisijama širom zemlje.

Napomena: Zezamo se za Ruse, Plenkovića i Vučića. To je ironija na činjenicu  da sada najednom partija iz Sarajeva poziva političare iz svijeta  da se uključe u BIH. Ako se miješa Hrvat iz RH ili Srbin iz Srbije skaču na zadnje noge. Osim ako to nije Mesić ili bilo tko drugi tko govori što Sarajevo žele čuti. Čedo, Pusićka. I tako godinama. I kažu “ovo je zemlja za nas?”. Nit je ovo zemlja, a još je manje za nas. Nije niti za vas. Ovo nije ni za koga. Ovo je samo “Ovo”.

– Mi u SDP-u BiH očekujemo od predstavnika međunarodne zajednice da pruže nedvosmislenu podršku pozivu brojnih političkih subjekata i nevladinih organizacija za adresiranje i rasvjetljavanje brojnih devijacija i manipulacija izbornim procesom u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je izborni proces u potpunosti kompromitiran brojnim aferama, incidentima i zloupotrebama, SDP BiH još jednom insistira da prije konstituranja vlasti budu raščišćene i otklonjene sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su evidentne i koje svakim danom sve više isplivavaju na površinu.

U potpunosti podržavamo stavove visokih zvaničnika EU i SAD da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima jer BiH ne smije više biti u blokadi. Jasno je da moramo pokrenuti ekonomske i političke reforme, kao i hitno predati odgovore vezane za kandidatski status BiH, što je od presudnog značaja za budućnost naše države i njenih građana.

Isto tako, očekujemo od naših prijatelja iz EU i SAD da stanu u zaštitu Ustava i zakona u našoj zemlji te da zatraže od CIK-a BiH da osiguraju potpuno poštivanje izborne volje građana i da učestvuju u nadziranju ponovnog brojanja glasova i ponavljanja izbora tamo gdje se utvrde nepravilnosti.

Ne želimo ni pomisliti da bilo ko od njih želi podržati formiranje vlada od onih koji su lažirali izbornu volju naroda i pogazili temeljno demokratsko pravo građana da sami biraju svoje predstavnike u vlasti.

Po utvrđivanju tačnih, istinitih izbornih rezultata, svi se možemo posvetiti pitanju uspostave demokratski legitimirane vlasti. Apsolutni prioritet te vlasti treba biti nalaženje rješenja za implementaciju presuda u slučajevima “Sejdić – Finci”, “Zornić” i “Pilav”, a posebno donošenje izmjena Izbornog zakona koje će za sva vremena riješiti problem falsificiranja volje birača. U svim ovim procesima očekujemo i podršku i doprinos naših prijatelja, prije svega EU i SAD.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare