Published On: Ned, lis. 14th, 2018

SDP okuplja bošnjački blok i izbacuje SDA iz vlasti

Gostujući na FACE TV kod Senada Hadžifejzovićaa Fuad Kasumović (Nezavisni blok), Damir Mašić (SDP), Elmedin Konaković (Narod i pravda) i Ibrahim Hadžibajrić (Nezavisna bh. lista) jasno su poručili kako idu u formiranje vlasti na svim razinama bez SDA. Istaknuli su također kako se bez HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora vlast na razini FBiH i BiH ne može formirati.

Sve je izvjesnije kako će SDA teško pronaći koalicijske partnere unutar bošnjačke političke scene te je izgledna mogućnost da SDP oko sebe okupi bošnjački blok stranaka koji bi onda pokušao dogovoriti koaliciju na razina FBiH i BiH sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH koje predvodi HDZ BiH.

Također, blok stranaka koje okuplja SDP mogao bi izbaciti SDA iz vlasti i u kantonima s bošnjačkom većinom, unatoč činjenici da je upravo SDA relativni pobjednik izbora na bošnjačkoj političkoj sceni.

Gostujući na FACE TV kod Senada Hadžifejzovićaa Fuad Kasumović (Nezavisni blok), Damir Mašić (SDP), Elmedin Konaković (Narod i pravda) i Ibrahim Hadžibajrić (Nezavisna bh. lista) jasno su poručili kako idu u formiranje vlasti na svim razinama bez SDA.

“Mi nismo nikakva krila SDA. Želimo da se SDA oporavi i zato treba otići u oporbu. Ne smijemo praviti vlast kao SDA. U našoj koaliciji neće biti politizacije javnih poduzeća. Ovo nije predizborna priča jer je kampanja gotova. Najvažnije je da ukinemo krupciju”, rekao je Konaković, nekadašnji SDA-ov premijer u Kanotnu Sarajevo.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji neće preuzeti osvojeni mandat u državnom Parlamentu, rekao je kako su navedene stranke “decidno potpisale da nitko neće sa SDA”.

“Ipak, sve je na SDP-u”, rekao je Kasumović.

Damir Mašić, dužnosnik SDP-a je pak rekao kako njegova stranka nema namjeru praviti bilo kakve koalicije sa SDA.

“SDP sa SDA neće ni u Disneyland, a ne u vlast. Mi smo mogli u vlast sa SDA 2014. godine, nas su tada zvali. Mi smo tada shvatili poruku građana. Poruka je bila da nas žele u oporbi. Nosimo jako loša iskustva. U ove četiri godine SDA je isporučila HDZ-u ne ono što su tražili, nego ono što nisu ni mogli sanjati da će dobiti”, rekao je Damir Mašić.

Ipak, da nema puno razlike među bošnjačkim strankama u odnosu prema Hrvatima, govori i izjava Elmedina Konakovića koji je rekao kako je SDA pomogla HDZ-u jer na listama nije postavila dovoljno “svojih” Hrvata.

“Ja se bojim da je mnogo toga u rukama HDZ-a, kada se radi o blokadama, odnosno o popunjavanju Doma naroda FBiH. Za to je kriva SDA jer na njenim listima nije bilo nebošnjaka. I federalnu vladu je vrlo teško, skoro nemoguće formirati bez HDZ-a”, izjavio je Konaković.

Kasumović je poručio kako svojim životom jamči kako neće ući u vlast s SDA.

Konaković je pak upozorio i na mogućnost da SDA kupi neke zastupnike i izaslanike kako bi formirala vlast.

“Nije nemoguće da SDA kupi pojedine ljude. Već su neke zvali i kontaktirali, ali volio bih vidjeti tog tko bi pristao na to pa da mu bilo što daju. Volio bih ga vidjeti da prošeta ulicama grada”, zaprijetio je Konaković.

R.I. / Dnevnik.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer