Published On: Ned, velj 17th, 2013

SDP KOJA JE DOVELA BUDIMIRA: Budimir mora prestati s opstrukcijama rekonstrukcije Vlade FBiH

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH poziva predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da konačno prekine opstrukcije SDA, te da prihvati parlamentarnu većinu i odblokira proces formiranja nove Vlade FBiH.

– Njegov poziv na konsultacije za lidere čak sedam stranaka smatramo neprihvatljivim i kršenjem osnovnih načela demokratije. Nova vladajuća koalicija (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) ima uvjerljivu parlamentarnu većinu i krajnje je vrijeme da to shvati i Budimir koji zbog svog ponašanja sve više liči na portparola SDA. Na to su ga, uostalom, podsjetili u zajedničkoj izjavi i najviši zvaničnici međunarodne zajednice u BiH – saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.
Osim toga, SDP-e Budimira poziva da konačno prestane s opstrukcijama izbora troje sudija Ustavnog suda Federacije BiH kako bi se napokon odblokirao rad najviše sudske instance u Federaciji BiH.
Ona je, smatra SDP-e, bila blokirana zbog upornih pokušaja SDA da za sudiju izabere svog stranačkog kolegu Izmira Hadžiavdića koji je direktni kandidat kadrovske komisije SDA na čelu s Adilom Osmanovićem.
SDP-e je mišljenja da Sulejman Tihić vrijeđa svijest građana BiH kada kaže da SDA neće dopustiti politizaciju Ustavnog suda FBiH, a u Ustavni sud BiH, ističu, već je instalirao svoja dva člana najužeg rukovodstva stranke, Seadu Palavrić i Mirsada Ćemana.
– Budući da im očigledno neće uspjeti da instaliraju još jednog svog čovjeka u pravosudne organe BiH, tihićevci su već najavili povlačenje instrumenta vitalnog nacionalnog interesa zbog čega bi građani FBiH i ubuduće morali ispaštati zbog karijerističkih i licemjernih poteza stranke koja u federalnom parlamentu ima podršku od svega dvadesetak zastupnika – navode iz SDP-a BiH.
Zato Socijaldemokratska partija poziva Budimira da “prestane biti marioneta SDA, stranke kojoj je jedini politički cilj zadržavanje svojih ljudi na funkcijama i dodatno stvaranje haosa i anarhije.”
– Budimir mora uvažiti činjenice, a one su neumoljive. Uvjerljiva natpolovična većina u Predstavničkom domu i dvotrećinska većina u Domu naroda Parlamenta Federacije želi rekonstrukciju Vlade FBiH i Budimir bi trebao prestati biti jedina prepreka da se to i uradi. Posebno u situaciji kada je i više nego evidentno da u oba doma federalnog parlamenta iza Budimira još samo stoji SDA -rekli su iz Centra za informisanje SDP-a BiH.
(Fena/eb)