Published On: Čet, stu 1st, 2012

SDP i SNSD te dva HDZ-a, SDS i SBB nova parlamentarna većina

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine treba provoditi natječajnu proceduru za glavne tužitelje i njihove zamjenike, ali glavne tužitelje na svim razinama vlasti, na osnovu pravila iz europskih zemalja i susjedne Hrvatske, trebaju imenovati nadležna zakonodavna tijela (parlamenti) na prijedlog odgovarajućih vlada, odnosno Vijeća ministara BiH, s liste uspješnih kandidata koju bi utvrdio (VSTV).

Ako parlamenti u roku od tri mjeseca ne urade svoj posao, VSTV  može da imenenovati tužitelje koji će obavljati tu funkciju do okončanja procesa.

To je jedna od niza mjera za čiju je realizaciju potrebna izmjena odgovarajuće zakonske legislative u našoj zemlji, a dogovorili su ih danas u Sarajevu najviši dužnosnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SDND), ujedno predstavnici više razina vlasti u našoj zemlji.

Dogovorene mjere, nakon šestosatnog razgovora, priopćili su večeras na press-konferenciji lideri tih stranaka Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik.

Kako se jedna od tih mjera odnosi na VSTV, lideri su dalje pojasnili da bi prema dogovorenoj budućoj legislativi, tužitelji mogli birati svoje suradnike, a u procesu postavljenja sudaca i tužitelja, više upliva trebali bi imati ljudi iz akademske zajednice, stručnjaci za pravo. S ovim pravilima koja se odnose na VSTV, kao i s mnogim drugim dogovorenim mjerama, koje treba usvojiti Parlament BiH,   SDP-e i SNSD-e će upoznati lidere Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice  1990, Srpske demokratske stranke i Saveza za bolju budućnost BiH.

Zajedničkoj poziciji SDP-a i SNSD-a potrebna je podrška navedenih političkih partnera kako bi se na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sljedećeg tjedna odmah krenulo u realizaciju dogovorenih dokumenata, kazao je lider SDP-a Lagumdžija.( Fena)

SDP i SNSD dogovorili su da će državni i entitetski parlamenti birati tužitelje. Naime, Visoko sudsko i tužilteljsko vijeće će, po ovom dogovoru, dostaviti inicijalnu listu s prijedlozima imena tužitelja koje će biti poslano vladama entiteta na razmatranje te parlamentima na usvajanje, javljaju novinari s lica mjesta. (Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare