Published On: Ned, lip 27th, 2021

SDP Hrvatske opalio žestok šamar bošnjačkom SDP-u, svašta su im poručili

SDP Hrvatske je maestralno odgovorio SDP-u BiH za prozivke njihovih članova.

SDP BiH je osuo paljbu po SDP-u Hrvatske proglasivši Tonina Piculu socijaldemokratskim desničarom jer je odbio glasovati za rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj se ne spominje termin konstitutivni narodi.

piše: Ivan Crnjac I Bild.ba

“Jasno nam je da je SDP Hrvatske u posljednjem desetljeću skrenuo udesno nadajući se da će time pridobiti barem šačicu glasača desnice, ali kako iz godine u godinu sve dublje tonu tražeći se u desnom glasačkom tijelu, nije nam jasno zašto ne odustanu od tog koncepta”, navodi se u priopćenju SDP BiH.

U priopćenju se ističe da SDP i predsjednik RH Zoran Milanović “podržavaju HDZ i njihove nazadne ideje o legitimnom predstavljanju naroda” te se dodaje da HDZ već godinama pokušava nametnuti taj koncept ucjenjujući sve koji su stali u “obranu građanskog koncepta BiH”.

Prema SDP-u BiH i aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin je nastavio koracima Zorana Milanovića “pod pritiskom socijaldemokratskog desničara Tonina Picule”.

Ovakva politika SDP-a BiH pokazuje svu licemjernost te stranke i to s više razina.

Prvo, idejni tvorci Željka Komšića i ideje smanjivanja prava Hrvatima su upravo iz SDP-a BiH. Proces je započeo davne 2006. godine prvim Komšićevim montiranjem u Predsjedništvo. Nakon toga se događa i drugi izbor te famozna vlada Platforme. Ta dva procesa su hrvatsko-bošnjačke odnose u Federaciji BiH svela na razinu ratnih i ranih postratnih odnosa.

Zato je licemjerno napadati SDP Hrvatske koji se po pitanju bh. Hrvata koristi jednim zdravim, lijevim i socdemokratskim stavom koji ukratko kaže kako se ne može i ne smije ugnjetavati onog manjeg ma koji on bio.

Bosanskohercegovački SDP BiH s lijevim idejama nema ništa, a nije im mrska niti ideja neke nadnaravne države-nacije protiv čega bi se, da su istinski ljevičari i socdemokrati, oni trebali boriti.

Licemjerno je i to što su upravo oni optužili Piculu za desničarenje, a svojevremeno su koalirali s ekstremno desnim i proustaškim HSP-om BiH.

Ubrzo im je iz zagrebačkog SDP-a stigao vrlo vješt i pametan odgovor koji je potpisala Mirela Ahmetović, politička tajnica stranke, a za koji se, naime, može reći samo: Bravo!

“SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu. To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone „desničari“, što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?”, navodi se u odgovoru Ahmetovićke bošnjačkim pseudoljevičarima u SDP-u BiH.

Ono što je vrlo važno, a proizlazi iz ovog mini političkog rata jest činjenica da SDP Hrvatske nastavlja baštiniti ideje prema BiH onako kako je to radio za vrijeme dok je tu stranku vodio Zoran Milanović.

Potpora je ovo i bosanskohercegovačkim Hrvatima kojima se ovakvim potezima poručuje kako, ipak, nisu sami.

Rješenje situacije u BiH i položaja tamošnjih Hrvata bi trebalo biti važno i za hrvatsku državu s obzirom na to da su ti ljudi hrvatski državljani.

Konsenzus koji po tom pitanju imaju lijeve i desne stranke u Hrvatskoj je iznimno važan kamen temeljac za rješenje hrvatskog pitanja.

Sve što se može na kraju dogoditi jest to da hrvatski politički predstavnici u BiH nešto uprskaju. A to, nažalost, ne možemo isključiti ako vidimo njihovo nečinjenje i sustavno ponavljanje fraza i frazica.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x