Published On: Sub, svi 26th, 2012

SDP, HDZ i SNSD protiv ostanka SDA u vlasti. Hadžić: Izbacit ćemo ih ovog ili nekog drugog tjedna

Nakon što su zastupnici Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasovali protiv proračuna, odlazak ministara SDA iz Vijeća ministara BiH čini se, sudeći prema jučerašnjim reakcijama, neminovnim.

 

 

Ovo su za Avaz i službeno potvrdili u vrhu SDP-a i HDZ-a BiH, navodeći da će se to dogoditi vrlo brzo, a prijedlog proračuna za 2012. godinu naći će se na sjednici Doma naroda zakazanoj za utorak, 29. svibnja.

 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je za “Dnevni avaz” da je sada sasvim jasno da će biti prekompozicije u Vijeću ministara. On kaže da je na jednom od sastanaka šest lidera dogovoreno, a toga je, kako navodi, svjestan i Sulejman Tihić, predsjednik SDA, da će, ako se dogodi da proračun bude usvojen, a jedan dio šestorke ne glauje za njega, doći do prekompozicije pozicije, odnosno oporbe u BiH.

 

– U suprotnom, imat ćemo problem i političko nadmudrivanje koje će nas vratiti unazad. Siguran sam da će se već idućeg tjedna pokrenuti te aktivnosti. Kakve su posljedice i u kojem to pravcu može ići, ne bih želio nagađati. Meni nije drago što se to događa, ali je sasvim izvjesno da će se to dogoditi – kaže Čović.

 

On pojašnjava da tehnički nije složeno rekonstruirati Vijeće ministara, jer je u pitanju formalnost. Kroz razgovore s liderom SDA, Čović je, kaže, shvatio da se radi o političkoj odluci, odnosno novoj strategiji i pridobivanju glasača uoči lokalnih izbora. No, Čović je prezadovoljan što je Savez za bolju budućnost BiH, jedina opozicija, kako kaže, na razini BiH, podržao proračun, što je, prema njemu, jedna nova poruka.

 

To je odgovornost za BiH i njene građane. Ne možemo se politički nadmudrivati godinama, a da ne osiguramo da država normalno funkcionira – kaže Čović.

 

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić ističe da je ova stranka davno zauzela stav da onaj tko ne bude glasovao za proračun, ne može više biti dio parlamentarne većine.

 

– Za nas bi bilo najbolje, što bi bio i džentlmenski potez, koji je teško očekivati od SDA u ovom trenutku, da sami podnesu ostavke. Ako SDA ne bude spremna na takav potez, onda ne treba dvojiti da ćemo mi pokrenuti tu proceduru, ovog ili nekog drugog tjedna, ali vrlo brzo. Imperativ svih nas je da buduća većina, odnosno oni koji su dali podršku ovom proračunu i BiH, trebaju voditi ovu zemlju – kaže Hadžić.

 

On dodaje da će oni koji su politikantstvom probali dovesti u pitanje proračun i cijelu zemlju, jednostavno prijeći u opoziciju! S druge strane, predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jučer da će rado glasovati za izlazak SDA iz Vijeća ministara ako to bude zatražio SDP.

 

– Što će biti sa SDA, vjerujte da mi je to najmanji problem u životu. Mogu biti gdje hoće, mogu ostati, mogu ne ostati. Ako Lagumdžija zatraži da mi glasujemo da SDA izađe iz Vijeća ministara, veoma rado ćemo to uraditi – rekao je Dodik.

 

Komentar su u Avazu pokušali dobiti i u SDA. No, glasnogovornik SDA Erdal Selmanović kazao je da ne može davati nikakve izjave bez predsjednika Sulejmana Tihića, koji je, tvrdi Selmanović, službeno odsutan.

 

 Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić izjavio je sinoć da je ova stranka podržala proračun zbog države BiH. – Proračun nije naš, nismo sudjelovali u njegovom stvaranju, ali smo ga podržali da bi bili održani lokalni izbori, da bi se izvršio popis stanovništva, otvorila vrata MMF-a i zbog države BiH.

 

Taj čin nema nikakve veze s našom ambicijom da budemo nasljednici eventualno upražnjenog mjesta SDA u okviru šestorke – izjavio je Radončić

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare