Published On: Pet, svi 4th, 2012

‘SDP godinama predlaže rješenja koja ne mogu proći, sve kako bi sačuvali neutralni stav’

bigger (18)Gradski odbor (GO) SDA Mostara danas je reagirao i nazvao neutemeljenim tvrdnje SDP-a BiH da je “SDA Mostara poklonila osam godina vlasti Ljubi Bešliću iz HDZ-a glasujući čak i protiv Bošnjaka Suada Hasandedića koji je bio njihov kandidat”.

“SDP BiH još uvijek ne razumije razliku između kategorije građana BiH i konstitutivnih naroda u BiH, što pokazuje na svojim ponuđenim rješenjima za novo uređenje Mostara u kojim, uz ostalo ide, na ruku politici HDZ-a”, ističu u SDA.

Kako navode u GO SDA, Ustavni sud BiH poništio je biranje po 3 vijećnika iz gradskih područja, za što se u SDP-u ponovno zalažu, ne iz razloga zaštite konstitutivnosti, već zbog nesrazmjernog broja birača po izbornim jedinicama.

Smatraju nadalje, da SDP javno nudi rješenja za koja, kako tvrde, svi znaju da pravno ni politički ne mogu proći, da bi zadržao svoj poznati neutralan stav po ugledu na međunarodnu zajednicu koja godinama u BiH “neutralno” gura sve narode Mostara u ruke samo jednog-za sada hrvatskog.

“Da je SDP svoja 3 neutralna glasa dodao na postojećih 15 prilikom glasovanja za Suada Hasandedića kao novog gradonačelnika, Mostar bi dobio novu šansu i Bešlić i HDZ bi sišli sa scene”, zaključuju u mostarskom GO SDA.