SDP: DF uspješno kroči Zlatkovim stazama blokade života u FBIH. Vlada se uspješno raspala

”Nakon naglog prekida jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH, koja je održana bez šest ministara iz HDZ-a BiH, koji su bojkotirali sjednicu, svima je jasno da vladajuća koalicija u FBiH ne postoji”, stoji u priopćenju SDP BIH

U priopćenju se navodi da je ”raspad Vlade FBiH, uzrokovan borbom za kontrolu nad javnim poduzećima i direktorskim foteljama, uveo FBiH u razdoblje političke nestabilnosti, a posljedice takvog stanja mogu biti katastrofalne”.

SDP BiH smatra kako ovakvim ponašanjem parlamentarna većina jasno pokazuje da nije u stanju rješavati nagomilane probleme, već samo proizvoditi nove.

”Očigledno je da nova vlast u FBiH može funkcionirati samo na principu ucjena između stranaka koje čine vladajuću koaliciju, a to ne može donijeti ništa dobro za građane”, navodi se u priopćenju.

Ističe se da, nakon skoro godinu dana od kada je usvojen posljednji zakon u Federalnom parlamentu, ”krajnje je vrijeme da se zakažu sjednice ovog parlamenta, na kojim bi se ova situacija, ali i ostali nagomilani problemi, pokušali riješiti”.

”Ukoliko se sjednica Parlamenta FBiH ne zakaže u skorije vrijeme, zastupnici SDP-a BiH će prikupiti kvalificiran broj potpisa za sazivanje sjednice ove institucije, jer građani ne smiju biti taoci bjesomučne borbe za fotelje i javni novac, a što su postali zahvaljujući nefunkcionalnoj i neiskrenoj vladajućoj koaliciji”, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.