Published On: Pet, velj 8th, 2019

SDP ĆE PODRŽATI NACIONALIZAM SDA: Lako ćemo s tuđim Srbinom gloginje mlatit…

Iako je prije samo par dana SDA prijetila kako će promijeniti ime Republici Srpskoj braneći tu inicijativu konstitutivnim pravom Bošnjaka u RS-u već danas iz Sarajeva slušamo kako se ne smije dogoditi da potpredsjednik FBIH bude iz SNSD-a. Što ne bi bilo ništa drugo nego uvažavanje konstitutivnosti Srba.

Bošnjački nacionalizam u FBIH inače potpuno od osnutka kluba Srba u Domu naroda, nadzire i popunjava taj klub u Domu naroda. Tako je taj dio Parlamenta koji bi trebao zrcaliti srpsku konstitutivnost potpuno pod kontrolom Bošnjaka.

Stranke koje prijete RS-u u Sarajevu mogućnost da srpski narod sam bira svoje predstavnike u Dom naroda, kao i svog potpredsjednika smatraju antipatriotskim činom. Patriotizam i bosanstvo su samo tamo gdje bošnjačke partije postave svoje Srbe i svoje Pudariće. Koje izaberu Bošnjaci.

Ovaj stav usvojen je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a, a u jeku priče o tome da bi za potpredsjednika entiteta FBiH mogao biti izabran kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
S obzirom na to da se predsjednik i potpredsjednici biraju u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne postoji nikakva šanse da na mjesto potpredsjednika FBiH zasjedne neko iz SNSD-a ukoliko ne dobije podršku bošnjačkih zastupnika.

Komšić dobija srpskog pandana

SDP svoju podršku za imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda uvjetuje time da se na ovu poziciju u izvršnoj vlasti postavi nestranačka osoba i patriota, a koja će raditi u interesu svih građana entiteta.

Dakle bošnjački potpredsjednik nikako ne može biti netko kog će izabrati Srbi i Hrvati i on nije dužan raditi u interesu sviju. Hrvati će imati predsjednika sukladno ustavu i kadrovskim križaljkama, dok Srbin mora biti po volji i želji samoproglašenih patriota.
A što je za patriote patriot: Patriot si u Sarajevu onoliko koliko mrziš Čovića i Dodika.
A što su Dodik i Čović? Rezultat izborne volje da konstitutivna naroda u BIH.
A što su konstitutivni narodi u BIH?
Sutvorci i sukreatori BIH.
Dakle konluzija je: Patriot si u Sarajevu onoliko koliko mrziš 2/3 izborne volje Bosne i Hercegovine.
Ironija je da je OHR dopustio da se skupina rigidnih nacionalista koja mrzi 2/3 Bosne i Hercegovine prozvala BH blokom.
To bi bilo isto kao da se katalonski separatisti prozovu španjolskim blokom.
Do kada će EU i SAD podržavati sarajevski separatizam? Odnosno do kada će Bosanskohercegovačka ustavna i građanska većina trpjeti ovaj separatistički šovinizam?

Inače u Republici Srpskoj, potpredsjednik Bošnjak jeste legitimni predstavnik Bošnjaka