Published On: Uto, lip 4th, 2013

SDP: Budimir uvijek može dati ostavku ako tvrdi da toliko voli Federaciju

Danas je u Sarajevu održana 87. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Na sjednici je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja vezana za krizu u Federaciji BiH i problema u vezi jedinstvenog matičnog broja.

Posebno je naglašeno odsusutvo volje i želje pojedinih stranaka za rješenjem problema jedinstvenog matičnog broja, kao i svojevrsna opstrukcija istih kada je u pitanju bilo koje rješenje koje predstavlja kompromis.

“Još jednom pozivamo sve političke subjekte da se uozbilje i da na rješenje ovog problema gledaju kao obavezu prema građanima naše zemlje, a ne kao još jedan način za postizanje jeftinih političkih poena. Najbolji primjer toga su ponašanja SDA čiji su zastupnici glasanjem u Skupštini Distrikta Brčko derogirali državu i državni zakon, ili SNSD-a koji je uredbom Vlade RS-a uradio to isto i direktno uzurpirao nadležnost države Bosne i Hercegovine”.

SDP je također izrazio zabrinutost za krizu u Federaciji BiH koja je kulminirala pritvaranjem, a nakon toga i puštanjem Živka Budimira, te još jednom naglašavaju kako je najbrži način rješenja te krize da Budimir podnese ostavku što je već nekoliko puta puta i traženo od strane Parlamenta Federacije BiH.

Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve subjekte i institucije u Bosni i Hercegovini da daju punu podršku nadležnim institucijama BiH, posebno SIPA-i i Tužiteljstvu BiH, kako bi se odlučna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije neometano nastavila.

“SDP se najoštrije protivi najavama inicijative vladajuće političke garniture u Skupštini Republike Srpske kojom se želi za izabrane i imenovane dužnosnike u ovom entitetu zakonom uvesti nove prednadležnosti i privilegije koje isti već svakako godinama neopravdano uživaju. SDP će se svim parlamentarnim sredstvima boriti protiv donošenja ovog zakona”.

Predsjedništvo SDP dalo je punu podršku aktivnostima Gradske organizacije SDP Mostar i Predsjedniku KO SDP HNŽ Aneru Žuljeviću na istrajavanju u procesu traženja kompromisnog rješenja za Mostar u medijaciji OHR-a. Građani Mostara ne smiju biti taoci jednostranih i radikalnih rješenja političkih stranaka koje 20 godina krčme Mostarom, navedeno je iz Službe za informiranje SDP-a.