ZAGOR I ČIKO IMAJU PRIJEDLOG: Dvanaest izbornih jedinica u Federaciji

Federalna četvorka sastavljena od vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka pokušat će na sastanku predstojećeg tjedna približiti stajališta, prije svega oko toga kako kroz izravni način biranja članova Predsjedništva, odnosno posredni za Dom naroda pronaći prihvatljiv model za rješenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Stručni timovi dva HDZ-a, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost imaju različita polazišta o rješenju. Naime. Dva HDZ-a smatraju kako je najbolje riješiti način izbora članova Predsjedništva neizravnim putem, dok pak SDP BiH zagovara model kakav je u RS-u predložio SNSD.
Pri tome SDP BiH predlaže da se unutar Federacije BiH stvori dvanaest izbornih jedinica kroz koje bi se onda elektorskim sustavom biralo tko će biti članovi Predsjedništva.
Ovaj model je manje loš od sadašnjeg federalnog rješenje po kojemu se biraju dvojica članova Predsjedništva te je navedeno da moraju biti iz različitih konstitutivnih naroda. No, i prijedlog po kojemu bi se član Predsjedništva kroz 12 izbornih jedinica ne daje jamstva kako jedino Hrvati neće ostati bez svoga člana državnog vrha.
Ako pristanu na izravni izbor članova Predsjedništva, a ne posredni kroz Parlament, onda je HDZ-ov uvjet dvije izborne jedinice koje bi se uspostavile samo za izborni proces. Ovim bi se virtualno ‘ujedinilo’ nekoliko županija, najvjerojatnije po pet, dok bi se pak prepustilo predstavnicima manjinskih naroda ili pak konstitutivnim narodima koji su u manjini u pojedinim županijama da biraju za koju će se izbornu jedinicu opredijeliti.