Published On: Sub, kol 24th, 2019

SDP BiH Hidroelektrane u RS-u ugrozit će Sarajevo: Zaustavit će strujanje i dotok čistog zraka

Nakon intervencije od strane ministra prostornog uređenja Kantona Sarajevo Damira Filipovića, zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić tražio je od nadležnog federalnog ministarstva odgovor što su poduzeli na zaustavljanju gradnje hidroelektrana na rijeci Miljackoj na teritoriji RS.

Zastupnik Čengić je istaknuo da umjesto što gradi nezakonito objekte u zaštićenom području Trebevića, gradonačelniku Skaki bi pametnije bilo da se uključi u rješavanje ovog problema. Jer je korito Miljacke skoro jedina njegova nadležnost.

“Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obratilo se dva puta u ožujku ove godine Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa zahtjevom za hitno postupanje povodom gradnje hidroelektrane kapaciteta snage 2,5 MW na rijeci Miljacki, na području Republike Srpske.

Reagovanje je zatraženo u skladu sa nadležnostima Federalnog ministarstva utvrđenim Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, u slučajevima kada se realizuje projekat u drugom entitetu koji može imati značajne posljedice po okoliš na teritoriji Federacije BiH”, navodi ministar Filipović.

On navodi da je u svom odgovoru Federalno ministarstvo okoliša i turizma navelo je da je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputilo dopis kojim se traži informacija vezano za predmetnu izgradnju.

Također su informirali da je na sastanku Međuentitetskog tijela za okoliš usvojen Zaključak da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputi dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS s ciljem dobivanja informacija o vodnim aktima.

U travnju ove godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma proslijedilo je Ministarstvu prostornog uređenje, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo traženu dokumentaciju. Kantonalno Ministarstvo je krajem srpnja poslalo novu urgenciju u kojoj je iznova zatražena informacija o konkretnim postupanjima nadležnog Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, te zaključci sa održane sjednice Međuentitetskog tijela za okoliš na kojoj je ponovo razmatrana ova problematika.

”Međutim, do danas nije dobiven odgovor, a imamo saznanja da je započela gradnja na predmetnom lokalitetu”, navode iz SDP-a BiH.

“Mislim da ne treba posebno naglašavati što bi za Kanton Sarajevo značila izgradnja jednog ovakvog objekta, kojim bi se omogućila uzvodna kontrola, odnosno dozvolilo nekom operatoru da upravlja ekološki prihvatljivim protokom Miljacke, zarad postizanja vlastitih ekonomskih koristi, a na štetu javnog interesa”, naglasio je Čengić.

Opasnost antropogenog djelovanja na promjenu protoka može se odraziti na pojavu redukcije vode ili plavljenja okolnih područja, te nastanak različitih materijalnih šteta. Uz navedeno, vjerojatne su mikroklimatske promjene. U situaciji kad vodotok Miljacke predstavlja glavni prirodni ventilacioni koridor ispod granice temperaturnog inverzionog sloja, potpuno je jasno kako svako zaustavljanje vode i izgradnja brane zaustavlja strujanje i dotok čistog zraka u Sarajevsku kotlinu, navode u priopćenju iz SDP-a BiH, prenosi bljesak.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare