Published On: Sri, kol 14th, 2019

SDA zaprijetila Dodiku

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je jedino rješenje za prevladavanje trenutnih zastoja u procesu euroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Vijeća ministara usvajanje modificiranog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

”ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odgađanja. To je zakonska obveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a. Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imat će negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH”, upozoravaju iz SDA.

Iz te stranke ističu da ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na razini BiH koje je sam potpisao, i bit će u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti.

”Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja izravan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Vijeća za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Vijeće sigurnosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti. Ako Dodik odluči krenuti u teško kršenje Ustava i zakona, odvest će zemlju u stanje kaosa i najveću krizu od Daytona do danas, i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regiji. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome”,ističu iz SDA, prenosi bljesak.info