Published On: Ned, ruj 21st, 2014

SDA zahtjeva hitno uklanjanje spomen-krsta sa Zlatišta

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je da nadležne općinske vlasti hitno i bez odlaganja uklone krst koji je sinoć postavljen na Zlatištu, te da međunarodna zajednica poduzme sve mjere da krst bude uklonjen.

Iz SDA su najoštrije osudili postavljanje tzv. spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva koji, kako navode, predstavlja neviđen čin provokacije.

Smatraju sramnim postavljanje krsta na mjesto s kojeg su, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ubijani nevini građani Sarajeva, a među njima i veliki broj djece.

Iz SDA ističu da taj anticivilizacijski i protivzakoniti čin na najgrublji način vrijeđa žrtve, njihove porodice i sve građane Sarajeva, ali i sam hrišćanski simbol samilosti.

Također, smatraju da ovakvo provokativno ponašanje predstavlja neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola kojom se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana, saopćeno je iz Službe za odnode s javnošću SDA.

Čampara: Hitno ukloniti spomen-krst

I zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara izjavio je danas za Agenciju FENA da od međunarodne zajednice i od općinskih vlasti zahtijeva da odmah bude ukljonjen spomen-krst koji je jutros osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva.

Dodao je da njegovo postavljanje predstavlja anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i na grad Sarajevo.

“Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu među kojima i 1.600 djece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vrijeme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena”, rekao Čampara.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare