Published On: Sri, velj 9th, 2022

SDA VIŠE NE KRIJE DA UPRAVLJAJU OHR-om: Traže od Schmidta da pređe na djela…

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je konferenciju za medije povodom točaka dnevnog reda koje se nalaze na sjednici Narodne skupštine RS-a koja je u tijeku.

Adil Osmanović, potpredsjednik ove bošnjačke stranke, rekao je da današnja sjednica NSRS-a s točkama dnevnog reda koje se tiču zakona o entitetskom VSTV-u i o nepokretnoj imovini, do sada najgrublji nasrtaj na Daytonski sporazum.

“Očekujemo da visoki predstavnik s riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide o ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, sankcionira one koji rade na kršenju Daytona”, rekao je Osmanović, prenosi sarajevski Klix.

Dodao je da je Klub SDA dosad uradio ono što je po Ustavu njegova nadležnost. Zatražili su ocjenu ustavnosti do sada donesenih zakona i određenih odluka i očekuju da se Ustavni sud o tome očituje.

Podsjetio je da su vlasti RS-a, odnosno 12 zastupnika iz Zastupničkog doma Parlamenta BiH 2008. pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH o donošenju zakona o VSTV-u BiH.

“Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 2009. potvrdio da je zakon o VSTV-u BiH usuglašen s Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavna osnova a to je jasno naznačeno i u odluci Ustavnog suda. Ako imaju zamjerke na Zakon, to se treba pokrenuti u Parlamentu BiH i da se tu otvore rasprave”, naglasio je.

Zaključio je da, ako ovdje izostane reakcija međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, onda ulazimo u anarhiju.

Alma Čolo, zastupnica SDA kazala je da, kada je riječ o nepokretnoj imovini, postoji presuda Ustavnog suda o državnoj imovini i jedina je nadležnost Parlamenta BiH da donese svoj zakon kojim će urediti oblast raspolaganja državnom imovinom.

Državna imovina proizilazi i iz kontinuiteta BiH. BiH je, prema sporazumu o sukcesiji, kao i sve druge republike bivše države, postala titular nepokretne imovine na svojoj teritoriji, pa entiteti ne mogu biti titular te imovine, dodala je.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

nervozni su kmečavci ,,😁

Mura
Mura
3 mjeseci prije

Naravno, ispod stola mu se daje lova, kupuju nekretnine na mjestu po njegovoj želji, namještaju maloljetne boošnjačice itd itd… I vi nama o korupciji, a?

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Gotovo je garibi muslimanski, džaba kmečanje😁😆😧. Ne može mali ćelavi njemac protiv Putinova plina i raketa, zaboravi priču, dobićete kao i Ukrajina 5000 kom šljemova 😁

EUHB
EUHB
3 mjeseci prije

ISIL!!! 11 09 2001.