Published On: Pet, stu 17th, 2017

SDA U PARLAMENT BiH POSLALA PRIJEDLOG IZMJENA IZBORNOG ZAKONA: Evo što predlažu za Fedaralni Dom naroda i Mostar

Stranka demokratske akcije (SDA) ispunila je ranije dano obećanje i uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prijedlogu iza kojeg stoje zastupnici SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić, saznaje Klix.ba.

Parlamentarci iz reda SDA predložili su da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po osnovnom, odnosno redovitom zakonodavnom procesu. To u prijevodu znači da će predložene izmjene proći komisijsku fazu te da će ostalim parlamentarcima biti dana mogućnost da amandmanski djeluju.

SDA je predložila da se u Izbornom zakonu BiH izmijeni član 10.12, stav (2), tako da se za svaki kanton broj stanovnika iz konstitutivnog naroda i iz reda ostalih dijeli brojevima 1, 3, 5, 7 i tako dalje, sve dok je to potrebno za raspodjelu.

“Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda redaju se zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi”, piše u SDA-ovom Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo, presudom Ustavnog suda proglašena je nustavnom a kasnije stavljena van snage upravo odredba da se iz svake županije, odnosno kantona bira najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih kao diskriminirajuća, jer je omogućavala da županije s bošnjačkom većinom izaberu 5 ili šest izaslanika u Hrvatski klub Doma naroda, što je bilo dovoljno da se izvršna vlast u Federaciji izabere bez predstavnika Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Sada suštinski istu odredbu, SDA želi ponovo vratiti u Izborni zakon.

Parlamentarci iz SDA predložili su i izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Grad Mostar. U prijedlogu stoji da se Gradsko vijeće sastoji od 35 vijećnika koji se biraju u izbornim jedinicama na način: četiri vijećnika iz Izborne jedinice 1, osam vijećnika iz Izborne jedinice 2, po tri vijećnika iz Izbornih jedinica 3 i 4, deset vijećnika iz Izborne jedinice 5, šest vijećnika iz Izborne jedinice 6 i jedan vijećnik iz Izborne jedinice 7.

Izborne jedinice su Centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim općinama čije su granice utvrđene mapom priloženom uz Prijelazni statut Grada Mostara. Izborna jedinica 1 sastoji se od gradskog područja Mostara-Sjever, Izborna jedinica 2 od gradskog područja Mostar-Stari Grad, Izborna jedinica 3 od gradskog područja Mostar-Jugoistok, Izborna jedinica 4 od gradskog područja Mostar-Jug, Izborna jedinica 5 od gradskog područja Mostar-Jugozapad, Izborna jedinica 6 od gradskog područja Mostar-Zapad i Izborna jedinica 7 od Centralne zone.

Podsjetimo Ustavni sud BiH poništio je odredbe Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih diskriminirajućim jer se iz brojčano različitih gradskih područja birao isti broj vijećnika, pa glas svakog birača nije vrijedio jednako, piše HMS. SDA-ov prijedlog sada predviđa različiti broj vijećnika iz brojačano različitih izbornih jednica, no pogledali se broj stanovnika svake Izborne jedinice i broj vijećnika koji bi se iz njih birao nije teško zaključiti, kako SDA ponovo predlaže nejednaku vrijednost glasa birača, zbog čega je Ustavni sud BiH, proglasio neustavnom i stavio izvan snage ranije odredbe Izbornog zakona./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare