Published On: Fri, Mar 13th, 2020

SDA tvrdi da je odluka o novim članovima donesena u skladu sa zakonom, Bajrović priznao “blic napad na SIP”

Odluka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izboru novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva donesena je na temelju decidne odredbe Izbornog zakona BiH, u skladu sa Ustavom BiH i procedurom odlučivanja u ovom domu, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA navodi da optužbe HNS-a, odnosno, kako kažu iz HDZ-a BiH,  nisu ispoštovani zakon i procedure, nisu utemeljene u činjenicama. Članak 2.5 Izbornog zakona BiH na vrlo jasan način propisuje da, ako se ne dostavi lista kandidata za članove SIP-a u roku od 30 dana prije isteka mandata aktualnim članovima SIP-a, Zastupnički dom ih predlaže i imenuje.

Iz SDA ističu da s obzirom da su mandati pojedinih članova SIP-a istekli ne prije 30 dana, već prije više od godinu, Zastupnički dom je imao puno zakonsko pravo i obavezu da imenuje nove članove SIP-a.

– Naši zastupnici su glasovali za predloženu odluku iz potrebe da se sačuva funkcionalnost ove izuzetno značajne institucije, u trenutku kada SNSD pokušava dovesti u stanje blokade cjelokupan institucionalni poredak, uključujući i imenovanje novih članova SIP-a. Bilo je očekivano da će u takvoj situaciji SNSD ostati pri svome stavu da ne sudjeluje u donošenju odluka, ali posve je neočekivano da im se u toj politici otvoreno pridružio i HDZ BiH, napuštajući sjednicu. Ukoliko HDZ smatra da se u ovoj državi ne treba odlučivati na temelju vrlo jasnih odredbi zakona, već samo na temelju njihovih političkih potreba, onda oni imaju problem sa zakonom, a ne sa SDA – stoji u priopćenju.

Iz vodeće bošnjačke stranke poručuju da razne odluke, poput jučerašnjeg odbijanja zaključaka o pravosuđu, ili najave obaranja zakona o prestanku mandata članova VSTSV-a, donesene su u koordinaciji SNSD-a i HDZ-a i premda nisu bile po volji SDA, stranka zbog toga nije prijetila ukidanjem županija ili entiteta, niti najavljivala blokade.

– Prijetnje pojedinih dužnosnika HDZ-a o nestanku države zbog ove zakonite odluke odbacujemo kao potpuno nedopustive, te takve pojedince podsjećamo da su neki od današnjih haških osuđenika upravo u zgradi Parlamenta BiH prijetili da neće biti Bosne i Hercegovine, a danas su tamo gdje jesu – priopćeno je iz SDA.

Nezakonita odluka i kraj koalicije

Podsjećamo, zastupnik HDZ-a BiH u ZD PS BIH Predrag Kožul, jučer je ta HMS kazao da imenovanje članova SIP-a u Parlamentu BiH, s obzirom na način i trenutak odabran za realizaciju, jedan je od najozbiljnijih i najprizemnijih udara na opstojnost i integritet BiH u zadnje vrijeme.

-Ova nezakonita odluka je donesena upravo u trenutku kada su osigurani svi preduvjeti za provođenje zakonite procedure imenovanja članova SIP-a kojima je istekao mandat, smatra Kožul koji dodaje da je ovakvim činom prestala postojati koalicija na državnoj razini koja je formirala Vijeće ministara.

Bajrović priznao “napad na SIP”

S druge strane, predsjednik radikalne probošnjačke stranke Građanski savez jučer je na Twitteru decidirano potvrdio da je imenovanje članova SIP-a, koje je nazvao “napadom na SIP” bila uigrana i unaprijed smišljena akcija SDA potpomognuta opozicijskim strankama u RS.

“Jučerašnji blic napad na SIP je prvi ozbiljan poraz Mileta Čovića koji su mogli izbjeći da su bili obaviješteni na vrijeme. Povijesni poraz za njih”, napisao je Bajrović jučer na Twitteru.

/R. I./HMS/