Published On: Pon, lip 10th, 2013

SDA TRAŽI UKIDANJE FBIH KAO NASLJEDNICE HRHB? Presuda ”Prliću i ostalima” orijentir je za ustavne promjene

”Težak položaj Bošnjaka u Hercegovini, koji je posljedica etničkog čišćenja, umjesto da se vremenom popravlja, dodatno se pogoršava od 1995. godina do danas, a u tome sada sudjeluje i međunarodna zajednica”, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog odbora (ŽO) Stranke demokratske akcije (SDA) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Kako je na konferenciji za novinare, održanoj nakon tematske sjednice hercegovačko – neretvanske SDA o položaju Bošnjaka u Hercegovini, kazao predsjednik tog stranačkog tijela Salko Sokolović, Bošnjaci neće prihvatiti pokušaj da se “hrvatsko pitanje” rješava političkim obespravljivanjem hercegovačkih Bošnjaka.

Iznoseći zaključke koje je ŽO SDA HNŽ-a usvojila na današnjoj sjednici, Sokolović je kazao da je pokušaj stvaranja “hrvatskog stolnog grada putem izmjena izbornog zakona ustrajavanje na ratnim ciljevima i nastavak etničkog čišćenja Bošnjaka”.

Za ŽO SDA HNŽ-a neprihvatljivi su prijedlozi ekspertnog tima za reforme Ustava Federacije BiH koji se odnose na Mostar.

Iz te stranke pozivaju institucije međunarodne zajednice da presuda Međunarodnog suda u Haagu u predmetu “Prlić i ostali” bude orijentir za aktualne ustavne promjene i promjene izbornog zakona koje se odnose na Mostar.

Također, za SDA jedino prihvatljivo rješenje za uređenje Mostara je jedinstven grad sa šest gradskih općina, odnosno situacija prije 2004. godine i stupanja na snagu novog statuta Mostara, kojeg je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Kako je kazao član ŽO SDA HNŽ-a i bivši mostarski gradonačelnik Hamdija Jahić od 2004. godine stanje u gradu se pogoršalo u svakom pogledu, a posebice u pogledu položaja Bošnjaka.

“Ja kao Mostarac i Bošnjak želim i trebam se u svom gradu osjećati kao konstitutivan i ravnopravan u svakome pogledu. Jednakost na onaj način na koji nam se nudi, jednakost koju imaju Bošnjaci u Stocu, Čapljini i Prozoru, za nas je neprihvatljiva“, naglasio je Jahić.

Dodao je kako Bošnjaci ne žele živjeti u Mostaru – stolnom hrvatskom gradu, već u Mostaru koji je i hrvatski, i bošnjački, i srpski.

Na novinarsko pitanje je li SDA odgovorna za situaciju Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini, s obzirom da je ta stranka na vlasti, kako u Mostaru tako i u HNŽ-u, bez prestanka od 1995. do danas, Sokolović je kazao kako SDA ne može sama na sebe preuzeti odgovornost jer je tu vlast uvijek dijelila s drugim političkim strankama.

“Međutim, suština problema u Mostaru i Hercegovini je nastojanje međunarodne zajednice i OHR-a da jednakopravnost Bošnjaka bude izbrisana i da se dominacija prepusti hrvatskom narodu“, zaključio je Salko Sokolović.