Published On: Pon, velj 1st, 2021

SDA traži od HDZ BiH da predloži tri zakona i “deblokira formiranje Vlade FBiH”, Izborni zakon ne spominju

Pozdravljamo opredjeljenje HDZ-a BiH za što skorije vođenje razgovora o ispunjavanju ključnih kriterija koje je Europska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je danas iz SDA.

– S tim u vezi, pozivamo HDZ BiH da, u skladu s ovim opredjeljenjem, hitno i bez odlaganja deblokira proces implementacije rezultata Općih izbora održanih 2018. godine na razini Federacije BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za snažniji angažman na provedbi svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, pa i na reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, navode iz SDA.

Dodaju da je poštivanje postojećih ustavnih i zakonskih odredbi, koje se odnose i na provedbu izbornih rezultata, te njihovo prilagođavanje europskim demokratskim standardima, osnov daljeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

– Također, izražavamo nadu da će ministar pravde i ministar financija u Vijeću ministara BiH, koji su kadrovi HDZ, konačno predložiti tri zakona iz vlastitog resora, a koja su ključna za napredak BiH na europskom putu: Zakon o sukobu interesa , zakon o VSTV i Zakon o nabavkama. Prijedloge ovih zakona čekamo već godinu dana. Ukoliko je HDZ-ova opredijeljenost ka europskim integracijama zaista iskrena, očekujemo što skorije eliminiranje svih prepreka za vođenje daljeg dijaloga o ispunjavanju svih kriterija u tom integracijskom procesu, stoji u priopćenju SDA./HMS/


uskrs ephzhb