Published On: Pon, lis 15th, 2018

SDA, stranka rasista, licemjera i rasista ili samo licemjera (ili kako bi izgledala SDA građanska država)

Komentari nakon ubjedljive pobjede Željka Komšića ne prestaju na svim stranama. Hrvati su konačno izašli i na ulice u Hercegovini ali sumnjam da će to potrajati. Pogotovo ako bubnjar Amar ili Inzko pošalju tenkove da se to malo smiri. Dragan Čović šalje poruke svojim prijateljima Bošnjacima dok drug Željko nama Hrvatima koji nismo glasali za njega (kao i onima koji jesu) obećava da možemo mirno spavati. Hvala Željko.

Ali, šta kaže najveća i najpopularnija stranka u Bošnjaka, SDA? SDA, tj. Džaferović i Izetbegović nam kažu da su se članovi Predsjedništva uvijek birali na „građanski“ način i da oba člana Predsjedništva predstavljaju sve građane BiH. Međutim, ako su Uredi članova Predsjedništva „građanski“ i SDA to zbilja vjeruje, za pretpostaviti je da je Bošnjaka oko 50% zaposlenih direktno od Izetbegovića dok drugih 50% čine Hrvati, Srbi i Ostali (ovdje se naravno misli na ljude koje doveo i idu zajedno sa B. Izetbegovićem a ne na stalno zaposlene u Predsjedništvu koji rade za sva tri člana Predsjedništva). Teško je doći do imena svih zaposlenih, tko kuha kahve, muti šerbe ili mijesi burek Bakiru ali bar da pogledamo Bakirove savjetnike u ovom mandatu: Elvir Čamdžić, Amel Suljović, pokojni Irham Čečo, Dževad Mahmutović i Selmo Cikotić. Na prvi, drugi i treći pogled se čini da su svi Bošnjaci.

Tko bi rekao, moguće je da je sve samo slučajnost. Da pogledamo Bakirove savjetnike u prvom mandatu od 2010-2014. god, moguće je da su ovaj put bili svi Srbi ili Hrvati. Prema tekstu na https://avaz.ba/vijesti/teme/149652/istrazujemo-ko-su-savjetnici-u-predsjednistvu-bih savjetnici su u prvom mandatu bili Haris Bašić, Fahrudin Đapo, Elvir Čamdžić te „tajni savjetnici“ (što god to značilo) Hazim Rančić, Fikret Muslimović i Tarik Sadović. Opet, na prvi, drugi ili treći pogled se čini da su svi Bošnjaci.

Da zaključimo, od 11 savjetnika u uredu Bakira Izetbegovića za koje sam saznao jednostavnom pretragom na google su svih 11 Bošnjaci. Ako SDA, kao stranka koja se u zadnje vrijeme javno zalaže za unitarnu građansku državu i smatra da je bošnjački član Predsjedništva biran od svih i zastupa sve građane BiH, od 11 ljudi zaposli svih 11 Bošnjaka što nam to zapravo govori?

a)     a)  Da li nam to govori da je građanska država po mjeri SDA država u kojoj su Bošnjaci građani prvog reda a ostali raja što bi ih činilo rasistima?

b)     b)  Ili nam govori da SDA zapravo laže kada kaže da je bošnjački, a samim tim i hrvatski, član Predsjedništva predstavnik svih građana i da je biran od svih građana što bi ih činilo licemjerima obzirom da brane Komšićev izbor?

c)      c)  Ili su apsolutni licemjeri što se tiče načina biranja članova Predsjedništva dok bi svakako Bošnjaci bili građani prvog reda ukoliko bi oni dobili svoju građansku državu?

Ja tipujem na C, a Vi?

Hrvat iz Sarajeva l Poskok.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare