Srijeda, 17 srpnja, 2024

SDA Spremni smo na zajednički nastup sa SBB-om na izborima u RS-u, protiv smo hrvatskog kanala

Must Read

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) izražava spremnost za suradnju i zajednički nastup na lokalnim izborima 2016. sa Savezom za bolju budućnost (SBB) na području entiteta RS, kao i u, za Bošnjake, povratničkim općinama u Federaciji BiH.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je na pres-konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao da je u općinama gdje SDA nema načelnika potrebno postići dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika općine.

Zabrinuti zbog jačanja Policije RS

– Pozivamo sve druge probosanske političke stranke da se pridruže ovoj koaliciji, posebno u RS-u. Zbog izuzetnog značaja Srebrenice, SDA poziva sve probosanske stranke da se okupe oko zajedničkog kandidata za načelnika te općine – naveo je on.

Predsjedništvo SDA smatra da treba pristupiti implementaciji presude Suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i to na modelu koji je praktično usuglašen pod pokroviteljstvom ranijeg povjerenika za proširenje Europske komisije Štefana Filea.

Džaferović je pojasnio kako to znači da u Ustavu BiH treba brisati etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH, te da u postojeću strukturu Doma naroda treba uključiti tri izaslanika iz reda ostalih.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od Agencije za statistiku BiH i Vijeća ministara BiH da se što prije proglase rezultati Popisa stanovništva BiH iz 2013. na način kako to predviđa Zakon, pravila Eurostata i preporučuje Međunarodni monitoring tim.

Predsjedništvo SDA izražava zabrinutost najavama iz entiteta RS o povećanju broja policajaca kroz najavu o formiranju rezervnog sastava policije, te zahtijeva da se ova aktivnost odmah obustavi.

– Tražimo od međunarodnih organizacija, OHR-a i  EUFOR-a prije svega, da se ova najava najozbiljnije shvati i odmah poduzmu potrebne mjere – naveo je Džaferović.

Protiv javnog kanala hrvatskom jeziku

Predsjedništvo SDA smatra da se reforma Javnog RTV sistema u BiH treba odvijati kroz implementaciju i striktno poštivanje postojećih zakona, te zahtijeva da se hitno uspostavi korporacija Javnog RTV sistema kao čevrti pravni subjekt i riješi pitanje održivog financiranja sistema koji će omogućiti nesmetan razvoj i njegovu nezavisnost.

Predsjedništvo SDA se protivi bilo kakvim dodatnim podjelama sistema, u prijevodu, protive se formiranju hrvatskog kanala na Javnom RTV servisu.

Predsjedništvo SDA je usvojilo odluku o imenovanju predsjednika Glavnog odbora Stranke Halida Genjca za predsjednika Glavnog operativnog izbornog štaba za lokalne izbore 2016. godine.

Najavljeno je i da će sjednica Glavnog odbora SDA biti održana 25. marta u Sarajevu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -