Published On: Ned, sij 10th, 2021

SDA se oglasila zbog 9. januara i Vučića

Stranka demokratske akcije upozorila je danas kako državni organi Republike Srbije kriju i štite od procesuiranja čitav niz osumnjičenih izvršitelja genocida, među kojima su i dva izuzetno visoka vojna dužnosnika u hijerarhiji VRS: pukovnik Radoslav Janković, oficir u Glavnom stožeru VRS-a, i potpukovnik Svetozar Kosorić, načelnik Odjeljenja za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a.

”Kosorić i Janković, protiv kojih je pred Sudom BiH podignuta optužnica za genocid u Srebrenici, u prvostupanjskoj presudi generalu Ratku Mladiću navedeni su, uz Mladića, Karadžića i ostale, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata vezanog za Srebrenicu, a jedini još nisu procesuirani, isključivo zbog toga što ih državni organi Srbije štite i kriju”, navodi se u priopćenju SDA.

Iz te stranke podsjećaju da se, prema informacijama pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, najmanje devet optuženih za genocid u Srebrenici kriju u Srbiji.

”Vrhunac nehumanosti prema obiteljima žrtava, i neiskrenog odnosa prema državi BiH, jeste da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestita 9. januar, praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i dan kada je počeo projekat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici, dok istovremeno državni organi Srbije pod Vučićevom kontrolom kriju i štite vojne i političke dužnosnike, koje međunarodni i bh. sudovi terete zbog sudjelovanja genocidu”, ističu iz SDA.