Published On: Sun, May 31st, 2020

SDA PROGLASILA DIKTATURU NAD PRAVOSUĐEM, OD DANAS SMO SLUŽBENO REŽIM: “Optužnica montirana, pokrenuti proceduru smjene Gordane Tadić, potom ju suditi”

Nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uklonjene su sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces, priopćeno je danas iz SDA.

Cilj Tužilaštva, kako je navedeno u priopćenju SDA, “očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije”.

Vodeća bošnjačka stranka vrši i izravan pritisak na neovisnost Tužiteljstva BiH te poziva VSTV na smjenu Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

– Odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužitelja koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj. Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivirano, što je prvorazredni pravosudni skandal. Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice, zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužiteljstva i gubitka povjerenja javnosti u neovisnost ove institucije – stoji u priopćenju SDA./HMS/