Published On: Thu, Apr 18th, 2019

SDA prisluškuje i kupuje zastupnike za stotine tisuća KM?

”Sigurno nas prisluškuju”, kaže u intervjuu Jedan predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković.

To je potkrijepio tvrdnjom da su ”neke dobronamjerne osobe” upozorile ljude iz njegove stranke da paze šta pričaju i da su ”predmet interesiranja stranačkih šefova” konkurencije.

Osjetljivi razgovori

O onima koji ih prisluškuju Konaković kaže da ”to nisu nikakve odmetnute strukture, već legalni organi koji rade protuzakonito”, te da obavještajna agencija radi u interesu stranke.

”Ja to odgovorno tvrdim. Dakle, imamo neke anegdote. Šaleći se između sebe, prouzrokovali smo reakciju tih ljudi. Samo smo htjeli da pokažemo da znamo da oni prate naše dopisivanje, a nema tu ništa tajno. Odgovorno tvrdim da takvih stvari u Bosni i Hercegovini ima puno, da se institucije, agencije, MUP-ovi, obavještajne agencije, bave stranačkim protivnicima čak i više nego što bi trebali raditi svoj posao. Dakle, to je činjenica. Ja to tvrdim i spreman sam za to odgovarati”, tvrdi Konaković.

Potvrdio da ima tajno snimljene ”osjetljive razgovore” s nekim osobama i da to čuva, iako je svjestan zakonskih posljedica ukoliko bi došlo do objave tih snimaka.

”To je zaštita mog integriteta, mog imena i prezimena i postoji mogućnost da za to odgovaram. Ja znam s kim imam posla. Zaštitio sam se da nekad, ukoliko ne daj Bože mom djetetu pokušaju objasniti da sam kriminalac, dokažem da nisam. Što će reći tužiteljstva koja kontrolira stranka, to je njihov problem i protiv toga ćemo se sistemski boriti. Imam i poruke i snimljene razgovore i neke osjetljive snimljene razgovore koje čuvam za ne daj Bože”, rekao je.

Kupovina zastupnika

Konaković je za BHRT komentirao pojavu ”kupovine zastupnika” i sve češće najave Stranke demokratske akcije da bi mogla preuzeti parlamentarnu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

”To je danas vjerojatno maksimalna cijena na tržištu jer ubrzo će ljudi preuzeti javna poduzeća. Mi nismo preuzeli vlast u kantonu. To što imamo ministarstva i to što imamo skupštinsku većinu, to je trideset posto onoga što znači upravljanje procesima u KS. Zato mislim da danas nečija ruka ima daleko najveću cijenu. Problem SDA je što u KS mora naći minimalno osam ili devet takvih, što ipak mora uraditi sustavno sa strankama koje bi išle u takav politički zagrljaj. Teško mogu nekih sedam, osam ili devet pojedinaca kupiti nekim novcem. To su sigurno neke basnoslovne cifre. Meni personalno nisu nikad ništa nudili, ali je vjerojatno riječ o stotinama tisuća maraka”, rekao je za BHRT Konaković.

Mnoge će otjerati iz politike

Istodobno, odaslao je priopćenje za javnost u kojem navodi kako je vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo, čiji je dio i Narod i pravda, ”pokazala odgovornost prema građanima usvojivši Zakon o porijeklu imovine dužnosnika u Kantonu Sarajevo”.

”Zakonom o porijeklu imovine se iz temelja mijenja ambijent u kojem izabrani dužnosnici rade i uvjereni smo da će otjerati mnoge koji politiku vide kao biznis u kojem se mogu bogatiti bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svi koji su trenutno na dužnostima moraju dokazati da je imovina koju posjeduju razmjerna njihovim primanjima”, naveo je Konaković.

Navedeno je kako će svaka osnova sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, biti predmet istraga.