Published On: Sri, kol 31st, 2016

SDA: PIC nije uradio ništa konkretno, sad je sve na OHR-u

Stranka demokratske akcije očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju kada je u pitanju najavljeni referendum u Republici Srpskoj.
Iz SDA ističu da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira danas “ispravno konstatirao stanje vezano za antidejtonski i antiustavni referendum u RS”, ali konstatiraju da je izostala konkretna odluka, “a to je poništavanje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma zakazanog za 25. rujna, suspenzija svih do sada poduzetih aktivnosti u njegovom provođenju i sankcioniranje odgovornih “.
– U trenutku kada se odlukom o provedbi referenduma BiH vodi u stanje destabilizacije nije dovoljno samo konstatirati stvari, već je nužno odlučno djelovati – smatraju u SDA.
Stoga očekuju da OHR, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, “ispuni svoju dejtonsku obvezu i donese gore navedenu odluku”.
– Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba biti upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da europski, NATO i reformski put BiH nema alternativu – saopćeno je iz SDA.
(FENA / em)