Published On: Thu, Sep 25th, 2014

SDA OSTAJE U RUKAMA RADIKALA: Umro je Sulejman, glas razuma i umjereni vođa BH Bošnjaka

“Tijekom današnjeg dana došlo je do pogoršanja općeg zdravstvenog stanja pacijenta Sulejmana Tihića. I pored svih poduzetih mjera intenzivne CPR večeras u 19:20 sati nastupio je smrtni ishod”, kazala je glasnogovornica KCUS-a Muamera Šehić.

Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu.

Sulejman Tihić je rođen u Bosanskom Šamcu 26. studenog 1951. godine. Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudac i javni tužitelj u rodnom gradu, a nekoliko godina se bavio i odvjetništvom. Član SDA je bio od njenog osnutka 1990. U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. listopada 2001. godine bio izabran za njenog predsjednika. Na tu stranačku funkciju je biran još dva puta, na kongresima 2005. i 2009. godine. U veljači 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović.

Tijekom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Bio je zastupnik i potpredsjednik Narodne skupštine entiteta Republika Srpska. U dva navrata je bio predsjedavajući, odnosno dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U razdoblju travanj-kolovoz bio je zatočenik srpskih koncentracijskih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici (Beograd) i Sremskoj Mitrovici. Kasnije tijekom rata je radio kao šef Konzularnog odjela Veleposlanstva BiH u Njemačkoj.

Prema vlastitom svjedočenju u travnju 1992 godine je prošao kroz tri logora u BiH da bi helikopterom iz Bijeljine bio prebačen na vojni aerodrom u Batajnici kod Beograda.

“Od 3. svibnja do 27. svibnja smo bili zatvoreni na aerodromu Batajnica u jednome zdravstvenom zavodu, u podrumu dolje. Bili su neki mali prozori ali su oni bili pokriveni dekama, tako da smo stalno bili u mraku. I tu je svaki dan bilo maltretiranje, udaranje, iživljavanje na svaki mogući način. Nije bilo vremena za spavanje, pogotovo nije bilo prilike ni za kakvu higijenu koja bi se odnosila na kupanje. Svako jutro kada trebamo otići u toalet da se tamo umijemo, morali smo poljubiti sliku Draže Mihajlovića i kazati dobro jutro, đenerale, pa tek onda ići u WC. Sva ta kretanja iz te sobe, preko hodnika do WC-a su praćena različitih udarcima “, posvjedočio je Tihić u izjavi za Radio Slobodna Europa.

Nakon Batajnice bio je prebačen u logor u Sremskoj Mitrovici. On i ostali zatvorenici tu su bili redovito premlaćivani, a tortura je počinjala tako što im je bilo naređeno da se skinu goli. Najteža 24 sata, posvjedočio je tada u izjavi, su bila ona neposredno pred razmjenu u Nemetinu. Na putu prema Nemetinu Tihića i ostale su krvnički premlaćivali, a na njima su se iživljavali i stanovnici mjesta kroz koja su prolazili.

Kao momak u srednjoškolskim danima Tihić je bio zaljubljenik u rock ‘n’ roll. Svirao je bas gitaru u bendu “Crveni plamenovi” u Bosanskom Šamcu. Prema svjedočenjima nekih koji ga se sjećaju iz tih dana, bio je talentiran glazbenik. Glazbom se prestao baviti nakon odlaska na studij u Sarajevo.

Za života je proglašen počasnim građaninom Bihaća i Odžaka.

U političkom smislu bio je glas razuma u BH Bošnjaka, čovjek koji je bio spreman na kompromise kako bi se ojačala državnost BH države i kako bi ona iz daytonske prešla u postdaytonsku fazu demokratizacije. Ključni sporazum koji je to jamčio, onaj u Prudu, a koji je Tihić potpisao , srušio je iz politikantskih razloga, i za vlastitu kratkotrajnu promidžbu Zlatko Lagumdžija.
Sporazum je jamčio tranziciju BIH iz protektorata u federalnu zemlju parlamentarne demokracije, ukidanje ureda OHR-a i rješavanje nacionalnih pitanja u BIH.
Borba na bošnjačkoj političkoj sceni od tada se svodi na to da ono što bošnjački predstavnici u vlasti dogovore s druga dva naroda, bošnjačka oporba ruši. Tako je par godina kasnije Zlatko Lagumdžija potpisao izmjene izbornog zakona u FBiH koje su jamčile uvođenje elektorskih glasova, i stvarno vrednovanje hrvatskih glasova u FBIH po izbornim jedinicama (kantonima) no taj dogovor minirala je radikalna struja u SDA predvođena Izetbegovićem mlađim.

Slabljenjem Tihićeve pozicije u stranci jačaju ljudi okupljeni oko Bakira Izetbegovića. Američka administracija u zemlji ne gleda blagonaklono na njegovo političko jačanje u stranci budući da je dva puta bio na sastancima u Tehereanu a spekulira se da je i prilikom posjete u Egipat organizirao i susret s vođama Hamasa.

Odlazak Tihića svakako je nova era u političkoj stvarnosti BIH a od uspjeha Bakira Izetbegovića na izborima ovisi hoće li SDA preuzeti radikali okupljeni oko njega ili umjerenjaci tihićevci koji su gurnuti u drugi saf ove stranke.

Obitelji Tihić iskrena sućut i rahmet mu duši njegovoj. Bio je jako dobar čovjek.

Poskok.info