Published On: Pon, srp 18th, 2022

POVRATAK IZBORNOG ZAKONA U OKVIRE USTAVA: Obavještajno podzemlje, tekstom koji treba poslužiti kao okidač, želi zaustaviti Schmidta?

Kao prijeteći testni balon pušten je “lagan članak” o tome kako u OHR-u ozbiljno misle o nametanju izbornog zakona ili pak o nametanju rasporeda mandata u Domu naroda FBIH sukladno presudi Ustavnog suda BIH. Cilj ovog naoko benignog teksta jeste da se takvo nešto upravo onemogući. Tekst je izišao danas. Već sutra krećiu pritisci medija i javnosti u Sarajevu te najave prosvjeda. Sve to bit će jasna poruka Schmidtu da u BIH može nametati smo ono što ide u korist SDA-u  i bošnjačkom nacionalizmu.

Tekst će potom poslužiti i kao dio izborne kampanje majorizatora. Te do kraja isprepadati Schmidta do mjere da uopće ne pomišlja da Hrvatima omogući dostojanstven izlazak na izbore. Tekst je ukratko jasna poruka AID-ovih struktura okupljenih u OSA-i i na portalu Avde Istrage, Međunarodnoj zajednici u BIH da nema uzmicanja od projekta dokrajčivanja najmalorojnijeg naroda. I da je smjer odavno zacrtan.

Da u OHR-u uveliko pričaju o potencijalnoj akciji Christiana Schmidta u pravcu izmjena izbornog zakona potvrdilo je nekoliko izvora, objavila je danas Istraga. A da se u OHR-u ovih dana intenzivno radilo na toj temi potvrđeno je i za Klix.ba.

Promjene izbornog zakona mogu ići u dva pravca – tehničke izmjene, ali i one koje se odnose na formiranje Doma naroda FBiH.

Prema određenim informacijama o potencijalnoj akciji Schmidta obaviješteni su i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Redovna sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) je zakazana za sutra, a iako je na dnevnom redu izvještaj o Srebrenici nije isključeno da se raspravlja i o temi izmjena izbornog zakona.

Kako nam je rečeno iz više izvora članice PIC-a su podijeljene o eventualnom miješanju Schmidta u izmjene izbornog zakona. Pojedine članice podržavaju takav potez, dok su pojedine protiv, smatrajući da visoki predstavnik ne bi trebao djelovati prije izbora.

Od trenutka kada je postalo jasno da domaći političari neće uspjeti dogovoriti promjene izbornog zakona, službeni Zagreb je počeo slati poruke kako Schmidt mora nametnuti izmjene izbornog zakona. Ured visokog predstavnika je u posljednjih 12 mjeseci tri puta koristio Bonske ovlasti. Prvo je Inzko nametnuo zabranu negiranja genocida, a Schmidt je u manje od godinu mandata dva puta posezao. Prvo kada je poništio zakon RS-a o državnoj imovini, odnosno o poljoprivrednom zemljištu, a potom i nametanjem odluke o financiranju izbora.

Svi ti potezi su se pokušali tumačiti kao izlaženje u susret Bošnjacima, ali se u međuvremenu stvorila atmosfera kako se u slučaju izbornog zakona mora izaći u susret Hrvatima.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Citat
Citat
30 dana prije

comment image

Anonimac
Anonimac
30 dana prije

izlazak na ulice reis-sda-maoča islamista, pa šta?!
i hercegovci svakodnevno izlaze na ulice da…
odu kladionice, pa niko ništa.

na svim političkim prosvjedima buntovnih hercegovaca, na čelu je sa svojim krivim ustima bio naš neupitni lord chowich, noseć barjak herceg-bosne.
i mi lorda za trk(u) u kladionice imamo!

Last edited 30 dana prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
30 dana prije

Jebu Li tebe i za šta ovi talibani Jovane? nije u redu da svi odjednom ušute A izbori pred vratima.

Anonimac
Anonimac
30 dana prije

Ništa od toga i od promjena Izbornog zakona. Opet će biti
preglasavanja o Čović and company neće biti krivi. Bili zdravi pa vidjeli!!!