SDA napustila sjednicu: Kaos u HNŽ-u zbog ravnatelja policije

 U tijeku rasprave ministri iz SDA zatražili su stanku, nakon koje se više nisu vratili na sjednicu Vlade.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije sazvao je izvanrednu sjednicu s ciljem provedbe pravomoćne presude Županijskog suda oko imenovanja ravnatelja županijske policije, za što rok istječe danas.

”Resorni ministar Slađan Bevanda i županijski javni pravobranitelj Vlado Bevanda detaljno su članove Vlade upoznali s obvezama koje iz presude proizlaze. Nakon višesatne rasprave bilo je jasno kako ministri iz Stranke demokratske akcije nisu spremni podržati odluku koju je predložio resorni ministar čime bi se u cijelosti ispoštovala presuda suda. To podrazumijeva Odluku o razrješenju i okončanju postupka imenovanja ravnatelja policije sukladno presudi, odredbama Zakona o unutarnjim poslovima i prijedlogu skupštinskog Neovisnog odbora za odabir i reviziju”,izjavio je glasnogovornik Vlade Pero Pavlović.

Kako navodi, tijekom rasprave ministri iz SDA zatražili su stanku, nakon koje se više nisu vratili na sjednicu Vlade.

”Suočen s takvom situacijom, predsjednik Vlade konstatirao je kako nema uvjeta za nastavak sjednice, te je, zaključujući današnji rad, pozvao sve relevantne čimbenike da se uključe u traženje rješenja kako bi se nastavila provedba presude Suda, prijedlog skupštinskog Neovisnog odbora za odabir i reviziju, poštovali zakoni, a povrh svega zajamčila sigurnost građana i njihove imovine”,izjavio je Pavlović.

Ranije je Županijski osbor SDA HNŽ-a zatražio od nadležnih organa Hercegovačko-neretvanske županije da se provede presuda Županijskog suda Mostar, kojom je utvrđeno nezakonito imenovanje ravnatelja policije HNŽ.

”Najoštrije osuđujemo neodgovorno medijsko komentiranje pravomoćne sudske odluke od strane KO HDZ-a HNŽ, uz neprimjereno i diskriminirajuće licitiranje nacionalnim pripadnostima sudaca koji su odlučivali u navedenom predmetu”, naveli su iz SDA.

S druge strane, Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije smatra kako je Županijski sud u Mostaru, presudom u kojoj je osporio izbor ravnatelja policije HNŽ-a, “stao na stranu SDA i preuzeo odgovornost za sigurnosno stanje u Županiji”.

”Donoseći takvu presudu u četvrtoj godini mandata policijskog ravnatelja, svjesno se ugrožava cjelokupna sigurnosna situacija na prostoru županije, posebno imajući na umu sigurnosnu situaciju u BiH i Europi”, priopćeno je u srijedu iz HDZ-a BiH.

bljesak.info