Published On: Čet, kol 11th, 2016

SDA je napala Dodika zbog negiranja odluke Ustavnog suda a onda su izdali priopćenje: Odluka Ustavnog suda je skandalozna i politikantska…

Koliko je rastezljiv odnos prema državnom pravosuđu najbolje pokazuje reakcija SDA na odluku Ustavnog suda RS-a. Premda je taj sud dio ukupnog pravosuđa države, SDA njegovu odluku naziva smiješnom, politikantskom i skandaloznom. Nije li isto to rekao Dodik kada je kritizirao odluku Ustavnog suda BIH?
Ustavni sud RS-a ustanovljen je Daytonom. Ustavni sud BIH ustanovljen je kasnije. U njemu je omogućeno preglasavanje putem međunarodnih sudaca. RS tvrdi da je Ustavni sud BIH antidaytonski te traži njegovo poništavanje kao institucije ili pak izlazak međunarodnih sudaca iz njega. Odluka o poništenju Dana RS-a u tom sudu donešena je uz glasove bošnjačkih i međunarodnih sudaca.
Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje današnju politikantsku odluku Ustavnog suda entiteta Republika Srpska kojom je dao direktnu podršku diskriminaciji koju već godinama provodi zakonodavna i izvršna vlast entiteta Republika Srpska, obilježavajući, kao Dan entiteta, 09. januar – saopćeno je danas iz SDA.
 
Iz ove stranke ističu da je ova najviša instanca u entitetu zadužena za zaštitu ljudskih prava svih građana tog entiteta, odbijajući da zaštiti Bošnjake ovog entiteta, te da obezbjedi funkcionisanje sistema zaštite ljudskih prava u BiH, još jednom potvrdila da se radi o “politiziranoj instituciji koja je u funkciji SNSD-ove vladajuće većine u ovom entitetu”.
 
-Obilježavanje Dana entiteta RS na dan 9. januar je diskriminatorno, utvrdio je Ustavni sud BiH svojom odlukom od 26. novembra 2015. godine, rješavajući apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s odredbama Zakona o praznicima entiteta Republika Srpska. Povodom odluke Ustavnog suda BiH ne može se raspisivati referendum, jer su njegove odluke konačne i obavezujuće. U skladu s tim, odluka Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja prvorazredan čin kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH – smatraju u SDA.
 
Donoseći odluku kojom se odbija zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda da se utvrdi da je prilikom donošenja Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud entiteta Republika Srpska je, naglašava SDA, djelovao suprotno odluci Ustavnog suda BiH, odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela.
 
-SDA će putem svojih kadrova, a pozivamo i sve druge koji su na to ovlašteni, poduzeti sve Ustavom i zakonima propisane radnje kako bi se odluka Narodne skupštine Republike Srpske stavila van snage. To se prije svega odnosi na zahtjev Ustavnom sudu BiH da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i svoj dignitet, te obezbjedi provođenje vlastitih odluka – poručuju iz ove stranke.
 
Pozivaju također Tužilaštvo BiH da hitno reagira jer je “više nego očigledno da se od dana donošenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara pa do danas identificiralo nekoliko osoba i institucija koje odbijaju, sprečavaju ili na drugi način onemogućavaju implementaciju te odluke što je kažnjivo kao krivično djelo”.
 
Krajnje je vrijeme i da OHR, u skladu sa svojim ovlaštenjima zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i spriječi samovolju vlasti entiteta i daljnje urušavanje vladavine prava koje vodi u anarhiju, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.