Published On: Sri, lis 27th, 2021

SDA je objavila užasno histerično priopćenje. I to je baš čudno jer su još jučer djelovali skroz nadmeno…

SDA je saopćila da je iznenađena najavom Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, da se u izbornoj reformi treba “fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”.

“Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup, kojim se izlazi ususret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u”, navode iz SDA.

Dalje navodi da, u želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom, krenulo se linijom manjeg otpora.

Pritisak se, kako tvrde, vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a, kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno.

“Uz to, Palmerovim pristupom se neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH – blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou, i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom Doma naroda na federalnom nivou”, navode iz SDA.

SDA će, stoga, pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav, ističu, koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Radi se o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljnjih etničkih podjela i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava”, stoji u saopćenju SDA.

3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Pogledaj sve komentare
Rope
1 mjesec prije

Pustio Bakir sejdu niz vodu,zavrsio u kanalizaciji!?

Valter
Odgovori   Rope
1 mjesec prije

Muslimani u Sarajevu KONCENTRISU NAPADE NA DODIKA I SNSD.

Muslimanski islamski fašisti SU USPJELI NAPRAVITI KRUPAN RAZDOR U SRPSKOM POLITIČKOM BIĆU.

Sarajevski islamski fašisti SU POTPUNO UCIJENILI I POTCINILI SAROVICA, RADOVICA, IVANICA I BORENOVIC. OSMICA IH POTPUNO KONTROLIŠE NA DNEVNOM NNIVOU.

I pored malog broja srpskih IZDAJNIKA KOJE ZNAMO I PRATIMO, CEO SRPSKI NAROD POTPUNO STOJI IZA DODIKA I POLITIKE SNSD.

Sarajevski islamski fašisti SU GUBITNICI.

SMRT SDA FASIZMU, SLOBODA MUSLIMANIMA.

Robin Moon
1 mjesec prije

Ovo je ZADNJI pokusaj spasavanja BiH. Ove cinjenice “najvece patriote” moraju shvatiti.