Published On: Uto, velj 11th, 2014

SDA: Izvanredni izbori su jedino rješenje

SDA podržava nastavak rada vlade Federacije Bosne i Hercegovine i SDA neće sudjelovati u njenoj destrukciji – kazao je zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije, nakon hitne sjednice rukovodstva stranke.

Pojasnio je da će podržati Vladu FBiH radi funkcioniranja ukupnog sustava u FBiH, naročito zbog redovnih isplata mirovina, invalidnina, plaća i “smatramo da Vlada FBiH mora nastaviti da radi”

SDA traži ostavku ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, te utvrđivanje odgovornosti za propuste koji su, kako je Izetbegović kazao, rezultirali velikim brojem ozlijeđenih i ogromnom materijalnom štetom.

– Osuđujemo neodgovorno ponašanje ministra sigurnosti BiH koji nije radio svoj posao u ovoj situaciji, koji svojim izjavama nije osudio nasilje, a obeshrabrio je čuvare reda i zakona – naglasio je Izetbegović.

Istakao je kao SDA smatra da se aktualna situacija u BiH može prevazići jedino održavanjem izvanrednih izbora, stoga će zastupnici SDA podržati izmjene Zakona koji to omogućavaju kako bi se izbori održali u svibnju ove godine.

– Od svih vlada tražimo da bez odlaganja usvoje mjere koje će voditi većem stupnju socijalne pravde, efikasnijoj socijalnoj zaštiti, zapošljavanju – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je nužno odmah smanjiti visoke plaće u javnim službama, smanjiti rastrošnost i uspostaviti odgovarajući fond za zapošljavanje, te da vlasti na svim razinama moraju intenzivirati dijalog sa nezadovoljnim građanima.

Od agencija za provođenja zakona, tužiteljstva  i sudova, SDA zahtijeva da se prioritetno procesuiraju najočitiji slučajevi korupcije, sumnjive privatizacije, organiziranog kriminala, te da se tim predmetima da prioritet.

Neophodno je osigurati kontinuitet funkcioniranja vlasti, tamo gdje su žup0anisjke vlasti podnijele ostavku.

Također, SDA od Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH zahtjeva da održe hitne sjednice i traži da se analizira situacija postojeća situacija na prosvjedima, i utvrdi odgovornost svih koji su zakazali u zaštiti osobne i imovinske sigurnosti građana i državne imovine.

SDA podržava rad načelnika općina, te da oni mogu biti smijenjeni samo po zakonom propisanoj proceduri.

Izetbegović je također naglasio da za ovakvo stanje dio odgovornosti snosi i SDA, ali da je ova stranka učinila više pozitivnih pomaka.

Na pitanje, hoće li SNSD i HDZ podržati izvanredne izbore, Izetbegović je izrazio sumnju, ali da ne vidi drugo rješenje situacije.

Kazao je i da će sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom, koji sutra boravi u BiH, razgovarati o daljoj suradnji i pomoći koju prijateljska Turska pruža Bosni i Hercegovini.

Fena