Published On: Sub, tra 20th, 2019

SDA i SDP u potpunosti blokiraju proces uspostave vlasti u HNŽ-u

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Šerif Špago i ovoga je tjedna odbio zahtjev hrvatskih zastupnika za održavanje sjednice. Hrvatski zastupnici već tjednima traže od Špage da potpiše suglasnost za održavanjem sjednice na kojoj bi se razgovaralo o završetku procesa konstituiranja zakonodavne vlasti u ovoj županiji, ali predstavnik SDA to uporno odbija, piše Večernji list BiH. Podsjećamo Tomislav Martinović i Šerif Špago izabrani su za zamjenike predsjedatelja Skupštine HNŽ-a, dok predstavnik srpskog naroda nije izabran na tu dužnost. Poslovnik dopušta sazivanje sjednice na temelju odluke dvojice zamjenika predsjedatelja, ali Špago blokira taj proces .

Martinović potpisao

– Ja sam potpisao suglasnost za sazivanje sjednice, a zašto kolega Špago to nije učinio, treba njega pitati. Hrvatski zastupnici tjednima čekaju njegovu suglasnost za održavanje sjednice i sasvim je jasno tko pokušava blokirati županiju – rekao je jučer za Večernji list zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović. Ponovio je kako nema daljnje uspostave vlasti u ovoj županiji dok se ne završi u cijelosti proces konstituiranja zakonodavne vlasti u HNŽ-u.

– Mjesto zamjenika predsjedatelja Skupštine iz reda srpskog naroda treba pripasti strankama koje su u vlasti. Imamo dvije zastupnice iz reda srpskog naroda. Jedna je Zora Dujmović iz HDZ-a BiH, druga Vesna Saradžić iz SDP-a. S obzirom na to da se SDP izjasnio kako ostaje u oporbi, onda je logično da to mjesto pripadne zastupnici iz HDZ-a BiH. Bošnjačke stranke to ne žele prepustiti HDZ-u BiH i traže da oporbena stranka zauzme mjesto koje pripada onima koje su u vlasti. Hrvatska strana to ovog puta neće dopustiti – poručio je jučer Martinović. Dodao je kako se u suvremenim demokratskim društvima ne mogu naći primjeri gdje se oporbenim strankama daju najvažnija mjesta u vlasti te kako takav scenariji više nije moguć.

Veliko nepovjerenje

S druge strane, SDA i Šerif Špago ne žele takav scenariji jer se boje da će u slučaju izbora Dujmović za zamjenicu predsjedateljice Skupštine upravo ona biti izabrana za predsjedateljicu ovoga zakonodavnog tijela. Naime, nakon izbora troje zamjenika predsjedatelja Skupštine, izabrani dužnosnici između sebe biraju tko će od njih biti predsjedatelj. Očito je kako SDA u ovome pogledu nema povjerenja prema HDZ-u BiH, ali je pitanje zašto vjeruju SDP-u? Očito je kako SDA i SDP djeluju kroz pričuvnu koaliciju, što jasno govori kako SDP nije građanska nego stranka bošnjačkoga naroda.

SDA koristi SDP kako bi pod kontrolom imali mjesta koja pripadaju srpskom narodu, a istodobno optužuju Hrvate kako zatiru konstitutivnost Srba u ovoj županiji. Proces uspostave zakonodavne vlasti demaskirao je sve ove procese i otkrio stvarne političke odnose u HN županiji. Idućega tjedna očekuju se novi koraci o ovom pitanju i mogući rasplet situacije.