Published On: Sri, stu 14th, 2018

SDA I PDA IDU U OPORBU Pet stranaka predvođenih SDP-om preuzima vlast i u Tuzlanskoj županiji

Budući zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, njih 35, na današnjoj konstituirajućoj sjednici položili su prisegu i prihvatili mandate za naredne četiri godine. Skupštinsku većinu čini pet stranaka, a idući korak je konstituiranje klubova naroda u Skupštini, koji bi trebao biti obavljen narednog tjedna, kako bi se formiralo i novo vodstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjećamo, najveći broj mandata na izborima 7. listopada osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP) – deset, slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, Pokret demokratske akcije (PDA) – sedam, Demokratska fronta (DF) – tri, dok su po dva zastupnička mjesta pripala Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Prije početka konstituirajuće sjednice, SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka potpisali su okvirni sporazum o djelovanju stranaka građanskog bloka u Skupštini Tuzlanske županije. S 19 zastupnika, ove će stranke činiti skupštinsku većinu.

Sjednica Skupštine TŽ, prema riječima Senada Alića (PDA), aktualnog predsjedavajućeg Skupštine, trebala bi se nastaviti što prije.

˝U nastavku sjednice bit će predloženo vodstvo Skupštine, koje će potvrditi Skupština. Kao i uvijek kada se biraju predstavnici klubova naroda, očekujemo da će se skupštinska većina vrlo brzo formirati i na stranci koja ima najviše mandata je obveza osigurati većinu u svim klubovima, kako bismo došli lakše do izbora. Mi smo prvi u Federaciji BiH koji smo održali konstituirajuću sjednicu i očekujem da ćemo dinamiku formiranja vlasti nastaviti ubrzanim tempom kako bismo mogli usvojiti proračun TŽ˝, izjavio je Alić.

Bego Gutić, predsjednik Županijskog odbora SDA i zastupnik u Skupštini TŽ, ponovio je stav stranke da je zbog stabilnosti kantona i prosperiteta potrebno napraviti jednu široku koaliciju, čija bi vertikala trebala biti uspostavljena od državnog prema županijskoj razini.

˝Potpisana je koalcija na razini pet političkih stranaka, a poznato je da će većinu činiti 19 zastupnika, samo po sebi, to nije garancija stabilnosti koju zagovaramo. Tuzlanskom kantonu potrebna je sigurna koalicija i stabilna vlada i očekujemo da će se brzo početi razgovori na razini FBiH i države u vezi sa uspostavljanjem koalicija. Ukoliko se dogodi da SDA ovdje ostane u oporbi, bit ćemo konstruktivna oporba. Mi smo službeno razgovarali sa Strankom za BiH, a bilo je i neformalnih kontakata i s drugim strankama, osim sa PDA, s kojima nismo imali ni formalne ni neformalne kontakte. Ponašat ćemo se prema stavu koji zauzmu službeni organi stranke˝, naveo je Gutić.

Već sada je evidentno da neformalna koalicija neće imati dovoljan broj u Klubu Bošnjaka.

Dževad Hadžić (SDP) naveo je da nisu razgovarali ni sa jednom od dvije političke stranke koje nisu dio koalicije, dakle ni sa SDA, ni sa PDA.

˝Postoji mogućnost, ukoliko postoji dogovor između PDA i SDA, da oni mogu imati natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka. No, vidjet ćemo na sjednici kako će to izgledati. Ne očekujem probleme u smislu da se ove dvije stranke dogovore. Kako god, to je politička volja, a ako se oni dogovore, to je stvar te dvije političke stranke. Predstavnici pet političkih stranaka (SDP, Naša stranka, SBB, DF i Stranka za BiH) potpisali su danas sporazum o principima građanskog djelovanja u TK i na tome ćemo graditi buduću koaliciju. Ključni zadatak vlade, bez obzira na to kako će biti formirana, kada i tko će biti mandatar skupštinske većine je da se konačno obračuna s kriminalom i korupcijom, što je preduvjet da bismo mogli realizirati sve što bude u našem programu˝, naveo je Hadžić./AA/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare